mynewspapers.net

Klimakteriet & knölar på blygdläpparna

Klimakteriet & knölar på blygdläpparna


De flesta människor märker hudförändringar då och då under hela deras livstid. Klumpar och bulor, utslag och missfärgningar påverkar kroppens yta. Allergier, exponering för solen, sjukdom och åldrandeprocessen--inklusive klimakteriet--kan alla bidra till förändringar i huden. Dessa förändringar kan vara oroande, särskilt när de är märkt i genitala regionen. Klumpar på och runt denna del av en kvinnas kropp kan vara orsak till oro, särskilt under klimakteriet.

Blygdläpparna

En vanlig plats för hudproblem är kvinnliga blygdläpparna. Den yttre kvinnliga könsorgan (eller vulva) omfatta hur blygdläpparna, labia minor och klitoris. Blygdläpparna kallas också de yttre läpparna, medan labia minor kallas de inre läpparna. Enligt Harvard Health publikationer är blygdläpparna utsatta för en mängd olika hudåkommor, inklusive flera som orsakar gupp ska visas på blygdläpparna.

Utseende av Labial knölar

Med märkbar knölar på blygdläpparna är det viktigt att notera eventuella åtföljande symtom för att komma fram till en omfattande diagnos. Till exempel gupp kan vara smärtsamma eller kliande eller åtföljas av en flytningar. Knölar på blygdläpparna kan visas separat eller i kluster. De kan vara hårda klumpar eller mer som blåsor. Att kunna beskriva utseende och förekomsten av gupp hjälper vårdpersonal vet hur man behandlar dem.

Klimakteriets effekt på blygdläpparna

Klimakteriet kan skapa ytterligare hudproblem i området labial. Under klimakteriet börjar en kvinnas äggstockar att sakta ner. Äggstockarna är ansvarig för produktionen av hormoner som östrogen och progesteron, och deras minskning påverkar de yttre könsorganen det kvinnliga, inklusive blygdläpparna. Labial huden kan bli tunnare och svagare på grund av minskningen av hormoner. Vaginal torrhet är ett annat symptom på klimakteriet, vilket gör området labial mer mottagliga för trauma och infektion.

Diagnosen

Medan klimakteriet själv inte får orsaka stötar på blygdläpparna, kan det skapa en miljö där en mängd olika hudåkommor kan förekomma. Dessa inkluderar cystor från påverkade svettkörtlar, blockerade hårsäckar, virusinfektioner och sexuellt överförbara sjukdomar som genital herpes. Hälso-och sjukvårdspersonal kan ge en noggrann fysisk undersökning och bestämma inte bara orsaken till labial knölar, utan behandlingen också.

Behandling

Harvard Health publikationer rapport att mest genitala hudåkommor är mycket lyhörda för behandling. Om förändrade hormonnivåer från klimakteriet bidrar för att hudproblem på blygdläpparna, kan läkare rekommendera hormoner eller aktuell smörjmedel för att hjälpa lätthet symptom som gallring av labial vävnader eller vaginal torrhet. Naturliga förändringar till dessa känsliga vävnader kan kräva några livsstilsförändringar också. Något så enkelt som att bära lösare kläder eller byta till en mildare tvål eller tvättmedel kan minska irritation känsliga labial hud och hjälper till att hålla det friska.