mynewspapers.net

Klasserna & standarder av mode i det sena 1800-talet

Klasserna & standarder av mode i det sena 1800-talet


Mode har alltid varit en symbol för status i samhället. I slutet av 1800-talet var det ungefär samma. Män och kvinnor hölls till vissa standarder för rätt klänning. Du kunde berätta någon social ställning av de kläder de bar, och många kvinnor tillbringade tid söker efter aktuellt mode till billiga priser. Det sena 1800-talet gjordes en tid av förändring, som födelsen av symaskinen även moderiktiga produkter mer tillgängliga.

Standarder för kvinnor

I slutet av 1800-talet, skulle en dam inte lämna huset utan vissa mode staples, eftersom det ansågs olämplig. Under deras klänningar kvinnor bar pantalettes, ett underplagg av silke eller linne, förutom en chemise, en ett stycke underplagg. Tiny midjor betraktades som modet, så kvinnorna bar korsetter att rita i sitt midjemått. På 1850-talet var brett kjolar i stil, orsaka kvinnor att bära hoops fashioned av tråd. Nästa, kvinnor skulle stapla på underkjolar, en tunn kjol bärs under klänningen. Det var inte ovanligt för en kvinna att bära fem eller sex underkjolar under vintermånaderna. Klänningen var den avslutande, förutom handskar och motorhuven eller hat.

Standarder för män

På 1800-talet, män gjorde bytet från Ridbyxor till byxor, att göra sina krav på klänning betydligt bekvämare än vad som förväntades av kvinnor. Män förväntades dock visas i deras bästa klädsel vid alla tillfällen. Män hade vanligtvis dubbelknäppt passar. Efter 1840 var stil för män att bära deras krage ner med en väst över skjortan. En svans kappa och hatt skulle fullborda ensemblen. Männen sågs sällan utan en hatt offentligt.

Klasser

I slutet av 1800-talet ägde den genomsnittliga personen några artiklar av kläder. Lägre-klass kvinnor ägs så få som tre klänningar: en för kyrkan, en för vardagsbruk och en för sociala utflykter. Män kan ha två eller tre tröjor och ett par byxor för både sommar och vinter säsonger. Människor av lägre klass gjorde också sina egna kläder. Både män och kvinnor deltog i tillverkningen av kläder. Männen hand tog om hårt kroppsarbete, såsom att ta bort utsäde opinionsundersökningar och separera fibrer, medan kvinnor skulle snurra fibrer för tråd och väva tråd till tyger. Du kan mäta en mans klass av det hat som han bar på 1800-talet. Övre - och medelklass-manarna bar topp och plommonstop hattar, medan män från de lägre klasserna bar mössor i tyg. Du kunde också berätta en persons klass av skorna de bar. Barn från de lägre klasserna oftast bära inte skor. I 1890 bildades välgörenhetsorganisationer kallas boot fonder för att ge skor till barn som lever i fattigdom.

Utvecklingen

Det sena 1800-talet såg många utveckling som också höjt standarden av mode. Symaskinen uppfanns på 1840-talet, och allteftersom åren gått, kläder blev billigare tack vare snabbare produktion. Detta lät människor från medelklassen och underklassen att uppleva överklass mode till ett lägre pris. 1893 uppfanns det första papper klänning mönstret, inleda en era av massa mode produktion.