mynewspapers.net

Kläder & traditioner indiska kvinnor

Kläder & traditioner indiska kvinnor


Indianska kulturen omfattar stora variationer av språk, seder och klädstilar. Ordet "regalia" är att föredra när man hänvisar till de kläder som bärs för traditionella sociala eller religiösa sammankomster, såsom powwows eller festdagar. Indianska kvinnor har alltid varit de primära skaparna av kläder i indisk kultur och modern kläddesign har tagits upp till nya nivåer, kombinera moderna material med traditionell stil.

Traditionella

Innan européerna satt sin fot på den nordamerikanska kontinenten, inhemska folk använt sig av allt i naturen för deras dagliga behov. Kläder och skor var oftast gjorda av skinn av djur, särskilt sämskskinn för sin fantastiska mjukhet och hållbarhet. I vissa regioner, skulle barken av vissa träd, såsom redwood, mulberry eller malört, kunna användas att göra kläder, förkläden, hattar och även regnrockar. Barken var bearbetas till fibrer och invävda i tyget för att göra många typer av kläder. I de flesta stammar, garvning av hudar och byggandet av kläder var domänen för kvinnorna, och en kvinna med stor skicklighet i dessa områden samlat mycket ära och respekt.

Pärlarbete

Moderna pärlarbete har sina rötter i traditionella quillwork, som många stammar erfaren. Före européernas ankomst, infödda kvinnor används quills av porcupines, tillplattad och färgade, för att dekorera kläder och tillbehör, som medicin påsar och pipe påsar. Européerna kom med pärlor, som var lättare och snabbare att arbeta med. Kvinnors pärlarbete samhällen stöds arbetet av stammens bästa beaders och utvecklats de stilar som senare skulle komma att förknippas med gruppen. Dessa traditioner fortsätter idag och kan ses i kvinnors powwow dans regalia.

Powwow stilar

Powwows är moderna intertribal sociala sammankomster som kretsar kring dans. Powwow dansstilar är specifika för kön, och så är de regalier stilarna. Kvinnors stilar inkluderar norra traditionella buckskin och duk, södra traditionella buckskin och tyg, jingle klänning och fina sjal. För de norra och södra traditionella klänningarna, är huvuddelen av klänningen gjord av hjort eller älg hudar, dekorerad med långa fransar att accentuera de vätska rörelser av dansare. Båda stilar inkludera omfattande pärlarbete och moderna varianter av outfits ibland är gjorda av tyg. Jingeln klänningar är gjorda av tyg och inredda med många tenn kottar som "jingle." Fancy sjal kläder är gjorda av tyg och kännetecknas av de färgglada sjalar kantade med långa fransar.

Samtida

Ökningen av den samtida konstscenen indianen har sett nya och innovativa klädstilar. Bland de mest hyllade kläder konstnärerna är Patricia Michaels från Taos Pueblo, som är känd för hennes ultra-moderna mode känslighet. Hennes mode integrera flödande handmålade tyger med inslag av traditionella symbolismen arbetat in i mönster. Andra artister är Dorothy Grant, som skapar moderna klädstilar använda mönster mycket influerat av stilistiska modet i hennes nordvästra kust Haida kultur. Välutvecklade sömnad och design färdigheter, nu som tidigare, hålls i hög aktning för kvinnor i alla indianska kulturer.