mynewspapers.net

Kinesiska Mask Information

Kinesiska Mask Information


Spännande och färgsprakande kinesiska masker representerar det länge rika religiösa och kulturella arvet i Kina. Från de groteska, hårda som av kinesisk Opera med komisk happy-go-lucky de av kinesiska nyåret komma dessa representationer av den mänskliga anden konst och underhållning till det kinesiska folket och världen.

Historia

Alla etniska grupper i Kina hade masker. Över 40 000 år sedan, användes lera masker ursprungligen i shamanism för religiösa ändamål. De lekte huggtänder och stora cavernous munnar och representerade skrämmande monster, andar och demoner från andra världar. Dessa masker överlämnats bort onda andar och skyddade folket genom att undvika katastrofer, kommunicera med gudarna, välsignelse människor, köra bort spöken och avvärja sjukdomen. I vissa fall anhängare bad till dem och ansåg dem totems som hade makt från högsta väsen.

Typer

Kinesiska masker faller in i särskilda kategorier. Johannesbrödspulver masken, en av de äldsta traditionella, användes först i offrande ritualer. Blev senare det en del operor till minne av militära bragder och hedrade tjänstemän, och slutligen det verkade i totem-dyrkan riter och fester. Tibetanska operor omfattar tre typer av masker. Den första typen liknade jägare och fiskare, andra människor och de tredje djur. Trollkarlar masker från Yunnan, Huizhou och Guizot samt shamansk de från andra regioner bars att välkomna gudar, be för lycka och att lugna själen under begravningar. Modern kinesisk opera använder många av de masker som västerlänningar erkänner. Masker är en integrerad del av festliga tillfällen, som kinesiska nyåret när Zodiac djur masker visas och när dansarna parad runt klädd i ljusa färgglada ansikte beläggningar. Masker kan anses skydd, när kinesiska föräldrar skapa masker för deras nyfödda och hemmafruar hänga lämpliga masker i sina hem.

Färg betydelse

Färger målad på masker representerar särskilda attribut och ge den viewer omedelbara information om karaktären. Några av dessa färger: röd (lojalitet, rättrådighet, hängivenhet, mod och tapperhet, välstånd, hjältemod och intelligens), svart (strävhet eller häftighet, djärvhet, osjälviskhet, opartiskhet och neutralitet), gul (rustningsfrågorna, häftighet, ambition, grymhet och listighet), lila (rättrådighet, rustningsfrågorna, förfining, rättvisa och en ersättning för rött), blå (staunchness, skarpsynta, häftighet, envishet och neutralitet), vit (ondska, misstänksamheten och treacherousness) och grönt (brutalitet och impulsivitet). Guld och silver symboliserar mystik och får stöd i porträttera en demon, en Gud, ett spöke eller en anda.

Sammansättning

Även om masker kan konstrueras av precis vad som helst, idag mest är gjorda av trä eller papper-maché med trasa tillbehör, eller är målade på personen. Några av äldsta används stenar, metall, tyg, läder, gräs och papper.

Moderna användningen

Masker används idag främst som konst och underhållning. I kinesiska theatre är masker används på scenen integrerade delar av de mytologiska berättelser som är avbildade. De gigantiska draken masker att leda kinesiska nyåret parader avvärja onda andar och välsigna de nyplanterade odlingar med regn. Masker som bärs av festprissar under denna festliga tid uppvisar känslor som lycka och glädje. I slutet av kinesiska nyåret, under Lanternafestival, har den berömda Lion Dance en färgstark lion mask som representerar förmyndaren av folket.