mynewspapers.net

Katter & kataraktoperation

Katter & kataraktoperation


Katter kan uppleva grå starr, även om de är vanligare hos människor och hundar. En grå starr tillstånd som inte härrör från en mer allvarlig sjukdom eller skada är behandlingsbar med kirurgi.

Katarakt Definition

En grå starr är en opacitet i ögat objektivet, som blockerar ljuset från att komma till näthinnan.

Orsakerna till grå starr hos katter

Grå starr har många orsaker. De kan resultera från ögat trauma eller som ett sekundärt symptom till en ögonsjukdom. Katter kan också ärva grå starr i sällsynta fall.

Kandidater för kirurgi

Inte varje katt med ett villkor om katarakt är en kandidat för operation. Djur med skada eller inflammation-relaterade grå starr som bör få behandling för orsaken, i stället för behandling av katarakt själva. Katter med ärftlig katarakt eller de utan bakomliggande orsakerna är de bästa kandidaterna.

Metod

Phacoemulsification är den vanligaste metoden för kataraktoperation. Det handlar om att sätta katten under narkos. Veterinären gör en liten springa i hornhinnan i ögat, och sedan en skåra i lins väska. Kirurgen suger ut materiellt linsen och infogar en lins implantat.

Prognos

Objektiv implantatet kommer tillbaka större delen av djurets vision. Katten har vanligtvis en två veckors återhämtningsperiod när han kommer att bära en krage att hindra honom från att slicka eller gnugga ögat.