mynewspapers.net

Katt sjukvård för svullna bröstkörtlar

Katt sjukvård för svullna bröstkörtlar


En katt som visar svullna bröstkörtlar lider av mastit. Det är ett tillstånd som orsakar bröstvävnaden för katten att bli inflammerad. Det finns ett antal skäl för mastit manifesterar sig i en katt. Allt från mindre till allvarliga. Därför måste en katt som har svullna bröstkörtlar undersökas av en veterinär. Han eller hon kan ge relevant vård och behandling som behövs för att bekämpa villkor.

Graviditet och körtlar

Gravida katter utvecklar ofta svullna bröstkörtlar. Detta är inte ovanligt. Den orsakas av hormonella förändringar i kroppen. En katt som går genom s.k. phantom graviditet också visar tecken på svullna bröstkörtlar. I detta senare fall katten är inte gravid, men visar många av de fysiska tecken på graviditet. I fall av gravida katter och de som genomgår phantom graviditeter, behövs ingen behandling för svullna körtlar.

Svullnad och infektion

Mycket ofta kommer att en mamma katt som matar sin nyfödda kattungar utveckla svullna körtlar. Genom sin natur vilja kattungarna spela. De kliar och biter, too. Det är vanligt att en kattunge att aggressivt bita på bröstvårtan medan utfodring. En kattunge kan också skrapa bröstvårtan, alltför. Infektioner, inklusive E. Coli och streptokocker, resultat från sådana aggressivt beteende vid matdags. Om mjölk från mamma katt tar på en tjock, gulaktigt konsistens, är ett tecken på att svullnad i mjölkkörtlarna beror på infektion.

Tecken och symtom

En veterinär kommer att kunna avgöra om svullna bröstkörtlar i en katt är en orsak till oro. Tecken på att en veterinär kommer att se upp för är uttorkning, en ovilja att äta, och feber. Om området nippel är märkbart varmt, kommer att detta tala en vet det finns en god chans att infektionen har satt i. En veterinär kommer också beakta möjligheten att mastit kan vara cancerogena. Någon märkbar klumpar skall granskas och vid behov, biopsier.

Antibiotika och kirurgi

Behandling och vård för en katt med svullna bröstkörtlar varierar betydligt. Om katten är gravid och inte visar några tecken på infektion, inga åtgärder kommer att vidtas av veterinären. När infektionen är närvarande, tillhandahålls behandling via en kurs av ordinerats antibiotika. I ett värsta scenario, är mastit orsakad av cancer, är kirurgi det främsta alternativet för närvarande. Varken strålbehandling eller kemoterapi har visat sig ha någon märkbar, positiv effekt.