mynewspapers.net

Kalium brist i kattdjur

Kalium brist i kattdjur


Kalium brist i katter kallas hypokalemi. Kalium och andra näringsämnen, inklusive kalcium, natrium och fosfor är viktiga för feline hälsa. Kalium är viktigt för muskler, njure och hjärta hälsa.

Orsakar

Lågt kalium i kattdjur är oftast ett symptom på kronisk njursjukdom. När njurarna inte fungerar väl spiller kalium över i urinen. Kalium brist kan också orsakas av Dieter som är avsedda att gör urinen och det är vanligt hos äldre katter.

Tecken

Kalium brist är svårt att identifiera i ett tidigt skede och i en äldre katt kan skrivas av som ett tecken på ålder. Symtomen är brist på aptit, svaghet, dålig päls, viktminskning, stelhet och letargi.

Diagnosen

Diagnos av kalium brist sker genom en kombination av blodprov och observation av symtom. Ofta kommer blodprovet tillbaka normal eftersom kroppen använder upp butiker av kalium i kroppen för att hålla de i blodet normal.

Behandling

Svår kalium brist i kattdjur kan kräva intravenös behandling med en kalium lösning på sjukhus, men mindre allvarliga fall kan behandlas hemma med kalium tillägg. Det kalium tillägget är oftast i pulverform som kan läggas till våt kattmat.

Resultatet

Det kan ta upp till åtta veckor för att se en synlig förbättring efter behandling har startat. Behandlingen fortsätter oftast för resten av kattens liv med regelbundna blodprover för att kontrollera kalium nivåer.