mynewspapers.net

Irländska kläder fakta

Irländska kläder fakta


Om du någonsin varit på en St Patrick's Day parade, du har sett traditionella irländska pipa och trumma band med kiltar, kort svart jackor och knästrumpor. Om du reser till Irland idag, men skulle du se att irländskt klä mycket samma som européer och nordamerikaner. Även de lånade från deras skotska grannar, har irländska kläder sin egen historia och tradition.

Historia

De tidigaste bevisen av irländska kläder kommer från siffrorna i gamla sniderier bär den "Lein-croich," en lång, solid-färg linne tunika. Den irländska kilt är en ganska modern version av den skotsk kilt, tillverkade av solid-färg eller Pläd tartan ull som representerar de irländska grevskap. Kilt bärs av den irländska som tjänstgör i den brittiska armén, och blev ett tecken på irländsk Nationalism under 1800-talet och en symbol för irländsk Celtic arv.

Stilar i kiltar

Kilt stilar har utvecklats under århundradena. Antika kiltar var inget mer än en längd av vävt tyg, 25 inches bred och 8 fot lång. Tyget var antingen klungade upp eller veckat och höll upp med ett bälte eller skärp. Sex fot av tyg i ena änden lämnades un-veckad och kastas över axeln. Denna lösa änden skulle kunna användas som en cape, en huva att skydda från regn eller som en filt. Moderna kiltar är knälång och gjort med sydda ner veck och ett platt, un-veckad avsnitt i fronten, sydda för att linningen. Kilt är fäst med spännen av läder och kan bäras med ett bälte.

Kilt tillbehör

Populära tillbehör inkluderar sporran, ett läderfodral som kan prydas med tofsar, fjädrar eller andra utsmyckningar. Sporran har sitt eget bälte och bärs på framsidan av kilt. Jakobitiska skjortor---fast-färg collared skjortor som snöra upp med läder rep---är ett populärt val att bära med kilt. Utseendet är komplett med ull knästrumpor eller slang och ett par läder gillie brogue skor. Långa läder sladdar snöra upp skorna och sedan är lindade runt vristen före att vara bunden. Prins Charles Jacket, en kort svart ull militär stil jacka med mässing knappar och matchande väst, kan läggas vid formella tillfällen.

Irländska damkläder

Det är inte mycket skrivet om traditionella irländska kläder för kvinnor. Trodde att de hade en lång tunika klänning, med en sjal som hölls samman i fronten med en bodkin eller brosch. De bar också snörnålar i håret.

Irländska bröllop

Du behöver inte vara i Irland har en traditionella irländska bröllop. Kiltar är korrekt klädsel för brudgum, best man och brudens far. Det är inte ovanligt att alla män i bröllopsfest bära kiltar, smoking skjortor, utarbeta sporrans och prins Charles Jackets. Även barnen kan vara klädd i kiltar.

Roliga fakta

Traditionellt, bärs irländska brudar en riktig hästsko dök upp, så att lyckan inte skulle köra. Moderna brudar välja olika porslin. Maj anses en otur månad ons. Kasta en sko över brudens huvud efter ceremonin är säker på att få par lycka.