mynewspapers.net

Irländska damkläder 1895I slutet av 1800-talet i Irland såg tillkomsten av nya bekvämligheter och teknik. Irlands nationella museet öppnade 1890, och 1896 Dublins första elektriska spårvagn medverkade. Under tiden började landet kämpa för att hålla sin gaelisk kultur och rötter intakt trots brittiska inflytande. För det mesta, följde damkläder de i England, Europa och USA, särskilt för överklassen medborgare.

Tiny midjemått

Midjan sjönk drastiskt under tidigt 1800-tal. 1820-talet modet hade midjemått precis under bysten, gömmer magar, men de tappade till naturliga midjan och korsett användning ökade kraftigt under denna tid. Under 1830-talet, var mycket snäv korsett snörning kopplad till undervisning en kvinna om moralisk återhållsamhet. I 1895 Irland, att timglasfigur framhärdade och blev överdrivna. Geting midja var så små att bysten och höfterna verkade svullen.

X-siluett

Bodices hade en full form runt bysten, skapa en mono-famn, även känd som en uni-famn eller pouter-duva ser ut. Fullständig ärmar och höga kragar till extrema silhuetten. Kjolar hade mycket full fronter, och axel- och sidosömmar sattes upp mot ryggen till skapa en fylligare front. Kjol gore dök upp under denna tid. Gore är en triangulär bit tyg med poängen avskurna. Panelen lång tyg var knuten till flera andra att skapa fyllighet framför en kjol.

Nya kvinnakläder

En ny kvinna version av fin de siècle stil tog hålla i Förenade kungariket, städer i Irland och USA. John Singer Sargent skapat en skräddarsydd livstycket som liknar en skjortblus. Kjolen var fortfarande gored, men hade en kortare, enkel design. En båge, bälte eller liten version av en mans slips toppades utseendet, och vissa kvinnor bar båtägare hattar också. På 1890-talet, bloomers började sälja som ett alternativ till kjolar och klänningar och kjolar fortfarande regerade.

Traditionell klädsel

Irland höll fortfarande att dess traditionella mode. 1893 bildade den Gaelic league att återhämta sig och använda gaeliska som Irlands språk. Ligan sponsras skolor, klasser, tidskrifter och poesi festivaler. 1903 hade ligan 600 grenar i Irland, så en iver för traditionell kultur exploderar under denna tid. Tidigare använt kvinnor goldthread broderi form korsar eller blommor. Spets halsband från förra århundradet återstod. Kjolen var fotled längd och livstycket var svart. En annan gemensam klänning var vita, slitna med en båge och mörka eller grön mantel.