mynewspapers.net

Intressant fakta om ekar

Intressant fakta om ekar


Ekarna är en mycket framgångsrik grupp av blommande träd och buskar som ingår som en del av familjen beech, bokväxter. Kännetecknas av en distinkt frö kallas ett ekollon, eken växer över norra halvklotet i många olika livsmiljöer. Sammantaget varierar denna typ av träd i storlek från en liten, öken, vintergrön buske till ett högresta, massiva, lövfällande träd som kan leva nära 1000 år.

Antal arter

Sammantaget finns det hundratals arter av oaks, allt förpackat i ett släkte som går under namnet Quercus. Trots att det finns så många typer av oaks, kan detta träd tydligt delas in i två undergrupper. Känd som de vita och röda oaks, skiljas dessa divisioner lätt av formen på bladet. I allmänhet, har white oaks flikiga blad, medan de av red oaks är tandade eller borst spets. De flesta oaks med ovala blad falla i vit ek underrubriken.

Live Oak

Live oak är vintergröna, vilket innebär att bladen bo på anläggningen året runt. Alla löv ersättas över tid (vanligtvis årligen), så att trädet aldrig går in i ett vilande tillstånd. Men spelar den hårda spröda löv som faller till marken efter det dör en viktig roll för att hjälpa trädet överlever. Detta sker främst genom att skapa ett tjockt lager av löv som förhindrar att andra växter växer under. Denna marktäckande avskräcker någon växt konkurrenter som snabbt kan växa snabbt och stjäla tillgänglig solljus.

Oaken lämnar

I vissa nordliga arter kvar ek bladen på grenarna långt efter att de har ändrat färg. Dessa blad är en speciell behandling till ekorrar och andra vilda djur som ska använda Eklöv fodrar boet under en lång, kall vinter. Blad av ek har utmärkt insulating värde och gör att dessa pesky gnagare att överleva en vinter utan viloläge. Vissa outdoorsmen vet om den isolerande värdet av ek bladet och använder bladen för att göra en vinter filt att placeras inuti nödbostäder.

Korka Oaks

Ett träd, Quercus suber eller korkek, producerar det naturkork materialet för tätning flaskor vin och stopp. Trädet växer naturligt i Medelhavsländerna i södra Europa och norra Afrika med Portugal producera hälften av världens utbud av kork. Korkek producerar naturligt ett extra tjocka lager av bark, som kan klippas bort med jämna mellanrum under livscykeln för trädet. Den första styckningen sker vid 25 års ålder och ger den största mängden av kork. Avlägsnande av Barken skadar inte trädet och upprepas vart nionde år, för ca 100 år.

Ekollon

Eftersom ett ekollon sjunker oftast direkt till marken, behöver nya fröet lite hjälp, om det är att hitta ett nytt hem från giant överordnade. I ödemarken i Nordamerika är nötskrikor och ekorrar det huvudsakliga medlet av utsäde spridning för ekarna. Varje djur har beteende som består av att samla in små mängder av ekollon och placera varje kvantitet i en separat cache. Denna stash är sedan besökte under vintern som en källa till lagrad mat. Vid tillfälle att ekorren eller jay inte förbrukar alla dess ekollon kan nya fröet gror på våren och producera en ny anläggning.