mynewspapers.net

Intressant fakta om blå krabborBlå krabbor är namngivna efter deras lysande safir-tonade klor; deras ryggsköld (shell) är faktiskt melerat brunaktig i färgen. Den blå krabba vetenskapliga namn, Chionoecetes spp., betyder "salta vackra simmare." Uppskattad för sitt söta och mört kött, är dessa kräftdjur bland de hårdast skördade i världen.

Habitat

Blå krabbor är i bräckt kustnära laguner och flodmynningar från Nova Scotia till Mexikanska golfen, och när det gäller södra som Uruguay. Blå krabbor är ytterst känsliga för förändringar i deras livsmiljö och miljö. Konstant över skörd har orsakat omfattande negativa effekter på ekosystemen de bebor. Blå krabbor är opportunistiska matare, och de är viktiga i hanteringen av befolkningarna i sitt byte. De kommer att förbruka musslor, snäckor, fiskar, växter, kadaver och ännu mindre, blå krabbor med mjukt skal.

Kvinnliga blå krabba

Den kvinnliga blå krabban är lätt att skilja från hanen, som hon har röd spets klor. Kvinnor sluta ruggningen när de når könsmognad; Detta inträffar efter 21 till 22 ruggningar. Under den senaste ruggningen sker parning. En kvinnlig blå krabba kommer att para endast en gång i sitt liv. Manlign deponerar sperman i säckar inuti honan, som hon använder i framtiden. Honans äggstockar börja utveckla efter parning. Honorna bär sina ungar i en stor säck under buken. Eftersom denna säck liknar en svamp, kallas honorna bär den svamp krabbor.

Manliga blå krabba

Blå hankrabbor kan nå 9 inches i shell bredd. Män kommer att växa och rugga under hela livet. Den manliga buken är lång och smal, och liknar en inverterad T.

Ruggningen

I tidiga stadier av ruggningen bildar krabba en ny, mjuk skal under det befintliga hårt skalet. Ruggnings hormoner frigörs, och lagret av celler under skalet (hypodermisna) lossnar från den befintliga skalet. Hypodermisna producerar enzymer som lös upplöser befintliga skalet. Under allt detta bildas den nya mjuka skalet. Denna första etapp av ruggningen kallas precdysis, eller potatisskalare scenen. Under den andra etappen, som kallas pigmentförändringar, eller busting scenen, krabba stannar utfodring och söker skydd för att undvika rovdjur. Krabban absorberar vatten i hög takt, som delar det gamla skalet längs ryggen och på klorna. På denna punkt backar krabba ur dess gamla skal. Krabban pumpar sedan vatten i dess nya skal, blåsa upp det till nya, större storlek. Den nya skalet blir fullhärdade i två till fyra dagar.

Roliga fakta

Blå krabbor är närbesläktade med räkor och hummer. Den blå krabban har särskilt anpassade bakbenen formad som paddlar; dessa bihang gör dem utmärkta simmare. Blå krabbor är sant "krabba". De är snabba att använda sina vassa främre tång när hotade. Den genomsnittliga livslängden för blå krabba är ett till fyra år. De väger från en till två pounds.