mynewspapers.net

Hur vet jag om mitt barns ögon kommer att ändra färg

Hur vet jag om mitt barns ögon kommer att ändra färg


Ögonfärg bestäms av mängden pigment i iris. Innan deras sanna ögonfärg framkallar, kommer kaukasiska bebisar vanligtvis att födas med bark blå ögon. Dessa barn av afrikanskt eller asiatiskt ursprung kommer att ha i en mörkgrå eller brun ögon vid födseln. Om ett barn är blandad ras, kunde färg vid födseln vara mörkblå, grå eller brun. Men detta kan ändras under de kommande månaderna.

Gener

Hur vet jag om mitt barns ögon kommer att ändra färg


Ansvarig för ögonfärg pigment som kallas melanin. Beloppet för denna pigment i iris är beroende av en persons gener, så ett barns eventuella ögonfärg beror på ögonfärg av sina föräldrar och generna överförs från dessa föräldrar. Vissa gener är mer dominerande än andra, exempelvis om båda föräldrarna har en blå och en brun gen, deras ögon blir brun som brun genen är dominant över den blå gen. Men barnet kan ärva både blå gener snarare än de bruna generna så kunde ha blå ögon. Om du och din partner är både brunögd, så chansen är att blir barnets ögon så småningom brun. Men om en av er har en förälder med blå ögon, sedan ditt barn kan väl vara blå-eyed alltför.

Melanin

Melanin är ansvarig för ögat, hår och hud färg. Om du går ut i solen, sedan orsakar melanin huden att vända mörkare. Detta är vad som händer med ett barns ögon strax efter födseln. Innan födelse ett barn är i mörkret, men så snart de ljusa lamporna av omvärlden göra börjar kontakt sedan produktionen av melanin. En liten mängd melanin och ögonen blir blå, lite mer och de kan vara Hassel, grön eller ens grå. Ännu mer och du är på väg till brunt eller till och med svart.

Förändringar

Hur vet jag om mitt barns ögon kommer att ändra färg


Mellan sex och nio månader, kan du se en dramatisk förändring i ögat färgen på ditt barn. Detta beror på att tillräckligt med tid har passerat för melanin bygga upp i iris. Nu kan du ha en ganska bestämd uppfattning om den eventuella permanenta ögonfärg men barnets sanna ögonfärg helt inte kan bestämmas förrän minst tre års ålder! Men de förändringar som sker kommer förmodligen att vara subtil, nötbruna ögon kan fördjupa till brunt till exempel eller gröna kan bli hazel. Det är mycket osannolikt att en blåögda barn kommer plötsligt att bli brown eyed!

Heterokromi

Heterokromi är ett tillstånd där en persons ögon är olika färger – en blå och en brun t.ex. Detta är sällsynt och orsakas av skillnader i de tidiga stadierna av utvecklingen av iris. Det är inte skadligt och är ingenting att oroa.