mynewspapers.net

Hur växter öken anpassa sig?

Hur växter öken anpassa sig?


Varma temperaturer och lite vatten gör öknen ekosystemet en av de svåraste miljöerna för överlevnad. Detta gäller inte bara för människor och djur. Öknen växter kan överleva på grund av anpassningar i miljön.

Vatten

En avgörande förutsättning för organismer är vatten. Detta är särskilt viktigt i öknen, där värme och exponering för solljus inte bara begränsar det vatten som är tillgängliga för konsumtion, men också vattnet inuti växter som redan har förbrukats. Vatten behövs för photosynthesis, den process växter använder för att omvandla energi från solen till användbar energi i form av kolhydrater.

Absorption

Regn är inte vanligt förekommande i öknen, måste växter hitta vatten även när det inte finns någon i sikte. Ett sätt växter att uppnå detta är genom en expansiv rotsystem. Rötter är del av anläggningen som är ansvariga för att absorbera vatten och näringsämnen från marken. I miljöer där vattnet är djupt under jorden växer rotar länge för att komma åt dessa dammar. Grundvatten finns ofta nära flodbäddar, oavsett om de är torra eller inte. Dessa är också de första ställena att få vatten under regniga perioder. Växtligheten är mer produktiv i dessa områden, och de växter som växer här har bättre tillgång till vattenresurser. I vissa öknar är fog en vanlig företeelse. Växter kan fånga kondenserad dimma i form av dagg på sina blad och små hårstrån, där det absorberas i växtens kropp.

Bevarande

När en växt har absorberat vatten, måste den behålla det trots yttre värme villkorar, som orsakar avdunstning av vatten från ytan och inuti anläggningen. Dvala är en gemensam egenskap bland växter öken. Under torka, när det finns begränsade vattenresurser, kommer växter ofta förlorar sina löv och upphöra med många funktioner som kräver vatten. Fotosyntesen är en av dessa funktioner och minskar kraftigt förlusten av bladen. Strukturella anpassningar i ökenväxter för att behålla värdefulla vattenresurser. Vaxartad beläggning på bladen förhindra avdunstning, som gör den mindre blad storlek som är vanligt bland växter i varma klimat.

Lövfällande växter

Lövfällande växter i tempererade klimat, såsom lönn, blad erfarenheter förlust under vilande vintrar. Detta inträffar årligen i tempererade klimat. I öken klimat, kan vilande perioder och deras associerade leaf förlust förekomma upp till fem gånger per år, oftast under torka. Regnet ger ny tillväxt till dessa anläggningar.

Saftiga växter

Vissa växter öken lagra vatten i sina kroppar som en köttig massa. Dessa kallas suckulenter. Suckulenter är svampig vid beröring och skyddade av en tjock vax yttre beläggning. Ett exempel av denna växttyp är aloe växt, som har länge använts som medicinalväxt av människor.

Avlövade växter

Istället för att förlora bladen regelbundet under hela året i ett försök att spara vatten, har många ökenväxter inga blad. Kaktusar är ett vanligt exempel. I stället för blad, är kaktusar täckta med taggar som samla dagg vatten och klarar av photosynthesis. Dessa taggar hjälpa också kyla anläggningen genom att reflektera de flesta av ljuset från solen. Dessa växter är rotlösa under större delen av året, men växer tillfälliga rotsystem under regniga perioder.