mynewspapers.net

Hur till undervisa den "dvs" ljudet i phonics

Hur till undervisa den "dvs" ljudet i phonics


Phonics och stavning i svenska kan vara mycket förvirrande. Det verkar som varje regel har en mängd undantag som gör det svårt att veta när du ska använda regeln och när ordet måste vara minneslagras. Vokalerna kan vara svårt, och kombinationen "dvs" är en av de många skyldiga. Para av bokstäver gör ibland de långa /e/ låter som i "piece." De kan uttalas med lång /i/ ljud som i "lögn." Både vokaler kan vara tonande som i "snyggast". Några ord har en "dvs" det låter som en kort /e/ som i "kvoten". Phonics regler kan hjälpa läsarna lär sig att avkoda många ljudet av "dvs."

Instruktioner

• Lära eleverna att lägga märke till "dvs" kombinationen i orden. Använd en tidning eller annan källa till text som kan markeras. Har den studerande hitta och lyfta fram ord som har "dvs" kombination. Gör en lista av "dvs" orden markeras för användning i senare aktiviteter.

• Har eleven sortera orden "dvs" av ljudet från bokstavskombination. Sätta ord med "dvs" gör den långa /e/ ljud in i en grupp. Grupp ord som har - ies slutar till en kategori. Sätta ord med "dvs" efter ett /sh/ ljud i en annan grupp. Dela in denna kategori i ord med "dvs" följande "c" (effektivt) och "dvs" följande "t" (patienten) om du vill. Skapa en mer grupp för ord med både vokaler tonande, som i "shaggiest."

• Undersöka orden i varje grupp för mönster. Till exempel, de ord som slutar med "-ies" har en lång /e/ ljud när ett "y" har ändrats till "i" ett plural slut. Ord som var stavas med ett "dvs" ursprungligen (som "lögn" eller "die") har en lång /i/ ljud. Ord som har ett "t" eller ett "c" före "dvs" paret har oftast ett /sh/ ljud och en kort /e/ ljud istället för den långa /e/ ljud gjord av "dvs." Orden med både vokaler tonande separat "i" och "e" i olika stavelser. Detta orsakas oftast av att lägga till ett suffix som börjar med ett "e" på ett ord som slutar med ett "y" som har ändrats till ett "i".

• Bedöma elevens förståelse av "dvs" phonics mönster med hjälp av nonsens stavelser. Brev kluster som "iester," "shackies," "extentient" och "nies" kan avkodas med hjälp av närstående "dvs" phonics regler. Nonsens ordet "iester" ska uttalas "eester" eftersom "dvs" uttalas vanligen som en lång/e /. Nonsens ordet "shackies" ska uttalas som "shack-ess" på grund av regeln om att ändra "y" till "i" och lägga till "es." "Extentient" skulle uttalas som "ex-ten-shent" eftersom "dvs" kombinationen efter ett "t" skapar en /sh/ ljud följt av ett kort /e/ ljud.

• Bedöma läsarens tillämpning av reglerna om "dvs" genom att låta Läs muntligen från ett krystat text som innehåller många olika sorters "dvs" orden. Notera vilka ord läses framgångsrikt och som är misstolkas. Planera recension aktiviteter för att reteach begrepp som ännu inte är internaliserade.