mynewspapers.net

Hur till identifiera värdefulla vävda sy korgar

Hur till identifiera värdefulla vävda sy korgar


Varje korg vävd sömnad, om det är nya eller en antik, har vävt för hand. Enligt BasketMakers hemsida, kan maskinen skär remsor av trä som behövs för att väva en korg--därmed eliminera mycket av arbetets inblandade-- men ingen maskin kan producera väva. Korgarna är gjorda idag mycket som de har gjorts i århundraden. Utan tillverkarens märken, är det lite komplicerat att berätta en bra sömnad korg från ett dåligt, eller att berätta om en viss korg är en sällsynt och värdefull hitta. Värdefulla sy korgar delar dock några kännetecken.

Instruktioner

• Bestäm om korgen du tittar på är en sömnad korg. Leta efter flera fack som skulle hålla tråden, knappar, pins eller sax, samt en inläggningar bricka med fler avdelare för utrustning. Många American Indian sy korgar hade en fingerborg-formad design med knappar och pärlor på toppen som dekoration. En Nantucket stil sömnad korg skulle ha en träbotten, flera fack och en interiör lift ut facket.

• Titta på hantverket. Leta efter en korg som är symmetriskt, har en enhetlig tjocklek till vävda lappar, är en tät väva och är tilltalande för ögat. Se till att någon lyft ut facket är intakt och passar ordentligt i korgen. Titta på golvet i korgen att se om det är vävd tätt nog så att nålar inte skulle falla genom en spricka.

• Titta på fälgar. Shaker fälgar ska matcha i vikt, bredd och kontur, inifrån och ut. Indiska korgar har fälgar gjorda av tjockare bitar av trä eller söta gräs, men behålla en symmetri. Nantucket fälgar är gjorda av två bitar av sockerrör, som är spikade ihop och sedan whipstitched för att avsluta dem. Se till att magasinen passar lätt under dessa fälgar.

• Kontrollera trä. De flesta sy korgar, oavsett typ, är gjorda av ek eller ask. All sömnad korg där den vävda delen är tillverkad av plast eller andra konstgjorda produkt är inte en antik.

• Leta efter olika vävning tekniker, särskilt bland American Indian korgarna. Till exempel utvecklades en prydnads väva kallas en porcupine curl, bestående av vassa spetsar skapad genom att vrida de horisontella splittringarna, i 1860. Ju mer vet du om vävteknik, desto bättre du kan datum korgarna.

• Vara på jakt efter matchande set. Tidiga sy korgar såldes ibland som en uppsättning, med matchande knappen box, avsmalning, fingerborg innehavaren och nål fall. Om du hittar en intakt samling, anser dig lycklig.