mynewspapers.net

Hur solen skada ögonen?

Hur solen skada ögonen?


Dina ögon behöver lika mycket skydd från solen som din hud. Solens ultravioletta strålning kan påverka dina ögon och syn om du bära skyddande linser. Alla som tillbringar mycket tid utomhus eller förföljer berg klättring, skidåkning eller beach aktiviteter kan vara större risk för ögonskada.

Kortsiktiga effekter

Exponera dina ögon till en överdriven mängd ultraviolett strålning under en kort tid orsakar Snöblindhet, som är som en solbränna i ögat, enligt den amerikanska Optometic Association, eller AOA. Ögonen kan bli röda, rinnande och extremt känslig. Effekten är oftast bara tillfälligt, att ingen permanent skada ögonen.

Grå starr

Grå starr, ledande form av blindhet, hända när ögats lins blir grumligt. En person med grå starr har suddiga och ofokuserad vision. Kumulativa solexponering kan skada linsen, sätter du löper större risk att utveckla grå starr.

Makuladegeneration

Makuladegeneration är resultatet av skador på gula fläcken, som är nära näthinnan. Resultatet är en förlust av den centrala synen som till stor del oåterkalleliga. Orsaken till makuladegeneration förblir obevisad, enligt webbplatsen går solen Smart, men överexponering för ultraviolett strålning kan vara en faktor.

Snowblindness

Det är möjligt för ögonen att bli solbränd även på en kall dag. Spendera lång tid utanför i snön med ingen ögonskydd lämnar dina ögon känsliga för ett tillstånd som kallas snowblindness. I snowblindness, blir hornhinnan faktiskt bränd, lämnar en person i smärta och tillfälligt minus hans ögon.

Riskfaktorer

Även om alla måste skydda ögonen, är vissa människor särskilt utsatta från långvarig solexponering, enligt Eyes.com. Barn under 10 års ålder löper större risk eftersom deras ögon inte kan blockera ultraviolett strålning samt en vuxens ögon. De med retinala sjukdomar eller tändare-pigmenterade ögon måste ta extra försiktighet med sina ögon. Människor som har opererats för grå starr eller som ta medicin som gör ögonen ljuskänsliga bör dessutom se till att bära ögonskydd när utomhus.

Rekommendationer

AOA rekommenderar att människor bär bra solglasögon med UV-skydd och en bredbrättad hatt när de är utomhus. För att vara effektiv, solglasögonen ska blockera 99 till 100 procent av både UV-A och UV-B strålning och skärmen mellan 75 och 90 procent av synligt ljus. AOA rekommenderar också att objektiv vara grå för rätt färg erkännande. Solglasögon med omlott ramar ger dina ögon med ännu mer skydd. Förhindra blindhet Amerika föreningen påminner föräldrar att det är lika viktigt att förse barn med solglasögon som det är att vara säker de använda solskyddskräm.