mynewspapers.net

Hur påverkar ljus färg fotosyntes?

Hur påverkar ljus färg fotosyntes?


Fotosyntesen kommer från de grekiska orden "light" och "sätta ihop". Under fotosyntesen, växter absorberar ljusenergi och använda det för att molekyler av adenosintrifosfat (ATP). ATP är en byggsten för växter på ungefär samma sätt som DNA är för människor. Forskare har visat att växter utsätts för vissa nyanser av färg i stället för hela spektrumet har olika grader av tillväxt.

Ljus

Hur påverkar ljus färg fotosyntes?


Ljuset färdas i vågor men också som lite energi paket kallas fotoner. En foton av ljus innehåller hela synliga spektrumet: röd, orange, gul, grön, blå, indigo och violett. Växterna absorberar rött, orange, gul, blå, indigo och violett våglängder av ljus reflekterar men grönt. När ljusvåglängder absorberas, är de inte längre tillgänglig för ögonen att se, varför växter ser gröna.

Pigment

Pigment absorberar ljus. Pigmentet klorofyll, finns i gröna växter, absorberar violett, blått och rött våglängder. Karotenoider absorberar rött, orange och gult våglängder, medan phycobilins absorbera röda och blå våglängder.

Fotosyntes

Under processen av photosynthesis, pigment absorberar ljus och omvandla den till energi. Energi, tillsammans med koldioxid och vatten, för att göra socker. Detta socker molekyl obligationer med adenin, en färglös kristallint ämne och tre fosfat grupper bildar molekylen adenosintrifosfat (ATP). Det finns koldioxid i luften precis som syre. Det är sant att växter använder koldioxid och avger syre som avfallsprodukt. Under fotosyntesen resulterar sex molekyler av koldioxid plus sex molekyler vatten plus ljusenergi i en molekyl av socker och sex molekyler av syre. Koldioxiden är bruten i dess två element, kol och syre, och vatten till dess komponentdelar, väte och syre. Grundämnena kol och väte recombine med några av syre till formuläret socker, som anläggningen använder att växa. Resten av syre utsöndras i luften.

Begränsat ljus Spectra

Växter växer bäst när de utsätts för det hela synliga spektrumet. Experimentera med olika färger av ljus forskare är överens om att exponera växter till begränsat ljus spectra förändrar processen för fotosyntesen. Inomhus-plantera odlare använder blått ljus, eftersom växter utsätts för blått ljus växa bättre än växter utsätts för andra våglängder. Röd gäller andra och gul, tredje. Växterna växer dåligt i grönt ljus, som meningsfullt, eftersom grönt ljus är färgen reflekteras av växter.

Andra ljus fenomen

Växter med lite ljus exponering ökade längre eftersom de försöker nå solen. De är också bleka i färgen men förändring tillbaka till grönt när de utsätts för mer ljus. Växter lever djupt i havet utsätts inte för tillräckligt solljus för att producera socker de behöver för mat. I stället för photosynthesis använda de chemosynthesis. De får sin energi från sulfater, nitriter, järn föreningar och andra ämnen.