mynewspapers.net

Hur man undviker jetlag

Att komma över flyg från helvetet

Hur man undviker jetlag

"Airplane travel är naturens sätt att du ser ut som din passfoto."

— Al Gore, 45: e vicepresident av Förenta staterna

Var och en av oss har varit där och det är inte roligt alls. Du har just avslutat en lång flygning, du är trött, värkande över, huvudet bultande, din mun är torr och allt du vill göra är att gå till sängs. Men, ännu värre, när du äntligen får till ditt rum för lite shut-eye, du befinner dig vakna på 3.00 er, inte kunna sova. Välkommen till en värld av jet-lag. Men har det verkligen alltid vara så? Finns det inget sätt att undvika mardrömmen? Tja, nej det behöver inte vara så, och ja, det finns vägar runt det!

Vad är jet-lag?

Hur man undviker jetlag

Den melatonin vinkeln

Ett ämne som har visat sig vara till hjälp vid behandling - och ibland även direkta förebyggande - jet-lag är melatonin. Skapad i tallkottkörteln, melatonin utför en avgörande funktion i den mänskliga kroppen: den ansvarar för regleringen av cykler av sova och vakna, och deras frekvens och längd. Kliniska prövningar har visat att administrera doser av melatonin i regionen i 0,5 till 5,0 mg för resenärer på internationella flyg- och särskilt de flygningar som korsar flera tidszoner - har visat en tydlig förbättring i minska effekterna av jetlag. Och medan det inte är verkligen något universalmedel för villkoret, melatonin - nu tillgänglig i Storbritannien på recept - är inte något att vara ignoreras antingen.

Att försöka undvika jetlag, är det första viktigt att veta exakt vad det är. I den medicinska världen för kallas desynchronosis. Men de flesta människor bryr sig inte vad dess namn är. De vill bara ha det gått. Nu. Den mänskliga kroppen är som ett finstämt maskin, och medan vissa organ är mer finstämt än andra, vi alla fungerar på samma, grundläggande principen. Det vill säga vi få vid denna timme, har lunch på den timmen och slå säcken på vilken tid vi brukar dyka i. Men, det är när att rutin är påtagligt störd att problemen börjar.

Mer ofta än inte, sparkar den fruktade jet-lag i efter en lång flygning, och oftast en av transatlantiska karaktär. Som ett exempel, låt oss säga att du flyger i morgon från Heathrow till Dallas-Fort Worth International Airport i hjärtat av Texas. Ditt plan tar flyget kl 6 och har du en 12-timmars flygning framför dig. Så, du anländer, utplånas, kl 6 och lista det är inte för tidigt att gå till sängs, rätt? Fel. Dallas är 6 timmar bakom Storbritannien, så du har faktiskt kommit kl.

Du har suttit i en trång, liten plats för hela resan, maten var usel och du fick ingen sömn alls. Du har två valmöjligheter. Du kan riskera din kroppsklocka kastas helt ur synk genom att gå till sängs tidigt på eftermiddagen. Eller du kan tvinga dig själv att hålla mig vaken tills kvällen kommer och sedan försöka och få lite sömn, men, av vilken tid, du är så frazzled du inte kan sova ändå. Hursomhelst, det är totalt förlora-lose situation. Du är nu officiellt, och tyvärr offer för jet-lag.

Bota och förebygga

Hur man undviker jetlag


Om du har någonsin haft en svår dos av jet-lag, det finns en sak du vet: du definitivt inte vill ha det igen. Någonsin. Bota det genom att äntligen lyckas få lite vila är en sak, men hur om att hitta ett sätt att undvika det i första hand? Omöjligt? Kanske inte. Det betyder bara efter några försiktiga riktlinjer och kanske även lite av försök och misstag.

Med en 12-timmars flygning framför dig, kan din första tanke vara att med ingenting värt att titta på den on-board-TV, en mamma och ett gråtande barn på ena sidan av dig och en fidgeting liten unge på den andra, den bästa metoden är att slå tillbaka en rejäl mängd sprit och snabbt passera. Mycket dåligt drag.

En av de största biverkningarna av Messina runt omkring med din kropp-klocka är uttorkning. Några bilder av whisky bara kan fungera på kort sikt, men i slutet av flygningen kommer du gjort långt mer skada än nytta. Och din plånbok kommer inte att tacka dig, heller.

Vad du ska dricka är vatten och gott om den. Ja, vi vet: slags tråkigt när du zippa upp för en semester i solen. Men bo hydratiserad är en absolut nyckeln till att hjälpa hålla jet-lag på bay.

Mat är en knepig fråga. Några svär vid fasta - kanske även för hela flyg - medan andra tyder på en bra, rejäl måltid slappnar både kropp och själ och placerar den resande i en bättre position för att klara timmarna framåt och innan sängen lockar. Måtta, kan därför vara nyckeln.

Vad man ska ha och när du ska gå

Hur man undviker jetlag


Mat och dryck - och hur mycket eller hur lite av dem - är inte det enda som du behöver att uppmärksamma att om du är inställda på att undvika känslan, och ser, som en köttätande zombie efter en natt på stan.

Medan du kanske har packat några fancy kläder för att vecka bort, du kommer inte att vinna några fashion awards på ett fullsatt flygplan fulla svettig, inklämda i människor. Så, med detta i åtanke, dina kläder bör vara lös och bekväma baggy. Inte bära något som begränsar dig. Din kropp behöver vara så avslappnad som möjligt.

Om du kan göra det, växlande mellan katt-tupplurar och ta en promenad eller flera ner i gången och rygg rekommenderas, alltför. Den tidigare kommer att - förutsatt att de inte är för långt - hjälpa din kropp-klocka justera. Och den senare faktiskt stöd i stimulera kroppen till den punkt där det kan hjälpa att minska växande trötthet och värkande muskler.