mynewspapers.net

Hur man testar ett moderkort med en Multimeter

Hur man testar ett moderkort med en Multimeter


Moderkortet i en dator ger plattformen för de flesta av maskinens komponenter, medger användning av komplexa kretsar utan förvirrande ledningar scheman. Testa eller felsöka ett PC moderkort kan göras hemma, som en enkel multimeter kan användas för att testa olika kretsar och fastställa de allmänna elektroniska problem.

Instruktioner

Testa de DC-spänningarna

• Kontrollera att den 20-pin ATX-kontakten är i och datorn är ansluten till nätström. Ange multimeter till 20V DC. Använd svart multimetern sonden, probe baksidan av kontakt och ange svart sonden i kontakt med pin 15, 16 eller 17 (GND stift).

• Använd röda sond till sonden följande stiften (letar de avläsningar som anges inom parentes): Pin 9 (lila, VSB) bör vara 5 V (alla andra behandlingen indikerar ett problem med PSU). och stift 14 (gröna, PS på) bör vara mellan 3 och 5 volt. Tryck på PC power knappen och PS_On värdet ska sjunka till 0. Andra resultat antyder en felaktig växel.

• Använd röd sonden för att kontrollera Pin 8 (grå, Power_OK), som bör vara över 2,5 V. Detta signalerar att det är OK för datorn att starta. Att trycka på reset bör göra Power_OK läsa att sjunka till 0 och sedan klättra upp.

Testa PSU och moderkort för kort/öppna kretsar

• Koppla ur datorn från växelström och tillåter flera minuter för vederlagsfritt överskott rinna. Ange multimeter till den lägsta Ohm inställning (runt 200) och röra leads av sonder tillsammans till noll mätaren. Touch de två leder till ren metall av datorns chassi; den noll behandlingen bör vara samma.

• Ta försiktigt bort ATX-kontakten från moderkortet. Hålla svart sonden på metall av chassit och Använd Mönja för att kontrollera den PSU/c marken pin och svarta kabeln stiften på D/C kontakt; Detta bör alla läsa noll.

• Hålla svart bly på chassit och använda röd sonden för att kolla värdena av färgad tråd stift på D/C kontakten. Alla färgade ledningar bör ge en läsning av 50 eller högre.

• Ta bort CPU moderkort socket. Använda ATX 20-pin diagrammet för att referera till pin-koder på styrelsens kontakten. Hålla svart bly på chassit och använda Mönja för att testa GND stift på moderkortet kontakten: stift 3, 5, 7, 13, 15, 16 och 17 skall returnera en läsning av noll. Andra behandlingen indikerar en möjlig felaktig koppling.