mynewspapers.net

Hur man testar en 2N3055 Transistor

Hur man testar en 2N3055 Transistor


2N3055 transistorn, som alla transistorer, är i huvudsak en elektronisk switch. Eftersom 2N3055 är en bipolär junction transistor, kallas dess tre terminaler basen, samlare och sändaren. En spänning tillämpas via ett motstånd till basen kan styra den ström som passerar från samlaren att utsändaren. Det finns många kännetecken av en transistor som är viktiga för särskilda applikationer; dock kan du testa de grundläggande funktionerna i 2N3055 av fungerar det som en enkel switch.

Instruktioner

• Identifiera base, samlare och utsändaren av din transistor. 2N3055 kommer vanligtvis i ett metallhölje med två stift. Stift 1 är en bas, stift 2 är sändaren och samlaren är ansluten till metall fallet.

• Stick transistorn i din skärbräda. Om leder på transistorn är för stora för kontakterna bakbord, måste fästa trådarna leder och infoga kablarna i brödunderläggen. Se till att de tre transistor terminalerna inte är anslutna till samma slitskenan (slitskenorna brukar köra vertikalt). Detta skulle korta ut transistorn.

• Sätt en 1 k-ohms motstånd i bakbord. Ordna det så en bly är kopplad till basen av transistorn.

• Infoga en 100 ohms motstånd i bakbord. Ordna det så en bly är ansluten till samlaren av transistorn.

• Anslut en positiv matningsspänningen till osammanhängande ledningen av bas resistorn och ansluta andra positiva matningsspänningen till osammanhängande ledningen av samlare motståndet. Dessa anslutningar kan göras med tråd eller med klipp kablarna som ansluter till strömförsörjningen.

• Anslut de negativa terminalerna av försörjningsspänningar till en av de långa "bus" remsorna på bakbord (dessa brukar köra horisontellt på toppen och botten av bakbord). Detta ger en "marken järnväg."

• Sätt en tråd som förbinder utsläppare av transistorn till marken järnväg.

• Slå på strömmen. Ställa in insamlare spänning till 10 volt och bas leverans till 0 volt.

• Touch sonder för voltmetern leder av samlare motståndet. Spänningen bör vara noll volt, eftersom med ingen bas spänning transistorn är avstängd, så ingen ström passerar genom resistorn.

• Gradvis öka spänningstillförselen som är ansluten till bas motståndet, och titta på läsningen på voltmetern. Base-sändare spänningen av 2N3055 är ca 1,8 volt. Som spänningstillförselen metoder 1.8 Volt, ska transistorn börja slå på. När detta händer, drivs strömmen genom collector motståndet, så en spänning ska visas över detta motstånd. Denna spänning bör öka när du fortsätter att öka utbudet förbi 1.8 volt.