mynewspapers.net

Hur man talar med demenssjuka

Hur man talar med demenssjuka


Många äldre individer lider av demens. Symtom på demens är ofta glömska, svårigheter att kommunicera och förvirring av händelser, platser och människor. Demenssjuka kan glömma grundläggande uppgifter, till exempel borsta tänderna, och kan uppleva betydande humörsvängningar. Demens kan vara lika frustrerande för patienten och vårdaren. Kommunicera med en demens patient är inte en lätt uppgift, men vissa strategier kan öka kommunikationen effektivitet och minska stress på båda sidor.

Instruktioner

• Minimera distraktioner innan de talar med en demens patient. Distraktioner kan innehålla televisionen, en skällande hund eller ens ett öppet fönster på en bullrig gata. Eftersom hjärnan åldras, nedgång fokus och bearbetning färdigheter. Att eliminera distraktioner gör det lättare för patienten att uppmärksamma vad du säger.

• Upprepa nuvarande. Innan vi förklarar att mormor Ethel att du tar henne till läkarmottagningen, identifiera dig som dotterdottern och förklara sin nuvarande plats. Ge begrepp tid att genljuda innan du fortsätter förklara att läkaren kommer att hjälpa till med hennes smärtsam höft.

• Använd koncisa korta meningar och tala i en lugn och vänlig ton. Läsa patientens kroppsspråk för att bekräfta hennes förståelse innan du fortsätter att tala. Även om patienten inte kan förstå vad du säger, höra din arg eller frustrerad ton kan vara mycket stressande och upprörande.

• Upprepa din fråga eller ditt uttalande med olika formuleringar eller egennamn av inblandade. Till exempel, istället för att säga "du och jag kommer att träffa din bror i butiken, och sedan du ska cykla hem i sin bil." Säger, "du och [ditt namn] kommer att möta din bror George i butiken. När vi lämnar butiken, kommer din bror George du hem."

• Fras frågor på ett sätt som tillåter patienten att svara "ja" eller "nej." Om det finns flera delar på en fråga, dela dem i mindre delar och ställa en fråga till patienten, i taget.