mynewspapers.net

Hur man rengör gamla linne näsdukar

Hur man rengör gamla linne näsdukar


Gamla linne näsdukar värderas av många vintagekläder samlare. Oavsett om du planerar att bara lagra dessa bort eller använda dem, bör du rengöra dem försiktigt så att de kommer att titta och lukta bäst. Linne är en naturlig fiber och även nytt linne kan oftast tvättas av maskin, gamla linne näsdukar kan vara mer känsliga, på grund av ålder, och bör endast hand tvättas. Detta gäller särskilt om näsdukar har, som många gör, tillägg av siden brodyr.

Instruktioner

• Samla dina leveranser (inklusive din klädnypor) och placera dem på din arbetsyta. Om du inte har en inomhus eller utomhus tvättlina, skapa en tillfällig med snöre. Gamla linne näsdukar bör luft torkad och inte sätta i torktumlaren.

• Häll en liten mängd milda tvättmedel i en ren skål eller diskbänken. Du bör använda ett rengöringsmedel avsedda för ull, silke eller linne specifikt, eftersom dessa är de mest skonsamma. Följ anvisningarna på flaskan. De flesta kommer att indikera hur mycket för att använda per last. Självklart, du förmodligen inte kommer att ha en hel del linne näsdukar och måste använda en mycket mindre mängd diskmedel--det verkligen inte ta mycket för några näsdukar. Bara några droppar bör göra.

• Fyll diskhon eller skål med ljummet vatten (om du håller din hand i det, det bör kännas neutral och inte varmare eller kallare) och placera näsdukar i detta. Eftersom gamla linne näsdukar kan vara sköra, du vill inte att skrubba fläckarna hårt genom att gnugga tyget tillsammans, som med andra tyger--du kan använda en ren svamp för att gnida något missfärgade områden.

• Tillåt näsdukar i blöt i diskmedel vattnet för en halv timme, efter att du har skurat alla färgade områden. När tiden är slut, skölj dem väl--en av en--under en kran med kallt vatten. Skölja tills vattnet kommer ut näsduken är SÅPLÖDDER. Det är mycket viktigt att skölja linne väl annars kan du senare upptäcka bruna områden där tvål kvar har oxideras den linne naturfibrer.

• Hänga de linne näsdukar på en tvättlina. Använda två klädnypor per varje näsduk så de torkar så skrynkelfri som möjligt--detta sätt du inte kanske ens har till stryka dem. Om du väljer att järn, göra det när de fortfarande är lite fuktig (inte blöt) och Använd en tunn trasa för att skydda näsdukar från direkt kontakt med den järn yta (som på ytan kan innehålla föroreningar som skulle färga linnet).