mynewspapers.net

Hur man plantera en köksträdgård av faser av månen i zon 5

Hur man plantera en köksträdgård av faser av månen i zon 5


Plantera en köksträdgård kräver dig att plantera frön eller Fröplantorna på den perfekta tiden på året att maximera tillväxt och avkastning utan att riskera skada växter av sen-säsong fryser och frosten. USDA Plant härdighet zon 5 tar emot vinter dalar mellan minus 15 och minus-6.67 grader C, så var extra noga att se till att risken för frost har passerat innan anbud växter med trädgården. Plantering i enlighet med månens faser faktorer i hur vatten stiger och faller i marken som det dras av månens dragningskraft. Aboveground grödor, rotfrukter och transplantationer gå in i trädgården under olika månfaser, medan andra faser bevisa perfekt för rutinmässig trädgård sysslor, såsom ogräsrensning.

Instruktioner

• Skriv en lista över grödor som du vill plantera i din trädgård. Du bör börja planera din trädgård i slutet av vintern eller tidigt på våren att ha gott om tid att köpa frön och börja organtransplantationer inomhus, om det behövs.

• Sortera grödor på din lista i två grupper: aboveground grödor, såsom tomater och spenat och rotfrukter som potatis och rovor. Mer ytterligare dela upp varje grupp baserat på om grödan kan tåla frost och bestämma de plantering datum för varje baserat på sista frost/Frysdatumet för ditt område. Även om 30 maj tenderar att vara det första frostfritt datumet i zon 5, kontrollera med ditt lokala förlängning kontor eller National Climatic Data Center för datum för din ort (se resurser). Markera alla växter som behöver att starta från frö inomhus och bestämma plantering datum för dem också.

• Rådgör med en kalender med månfaser. Plantera frön för aboveground grödor för växter att bilda frön utanför frukt mellan new moon och första kvartalet. Växten grödor att bilda frön i frukten mellan första kvartalet och fullmåne. Plantera roten grödor mellan fullmånen och tredje kvartalet. Justera plantering datum du fastställt i föregående steg för att inträffa under den korrekta månfasen, men flytta inte plantering datum för anbud grödor för långt före sista frost/Frysdatumet för ditt område.

• Flytta organtransplantationer att du köpt eller började inomhus från frö in i trädgården mellan fullmånen och för tredje kvartalet, en tid trodde för att främja friska roten tillväxt, enligt trädgårdsskötsel av månen hemsida.

• Döda ogräs i din trädgård, beskära dina växter, odla marken och skörda dina grödor mellan tredje kvartalet och new moon.