mynewspapers.net

Hur man odlar ärter på en spaljé

Hur man odlar ärter på en spaljé


Gröna ärtor färska ur trädgården kan vara en välsmakande behandla att njuta av. Smaken av grönsaker har du vuxit själv, verkar på något sätt, ofta sötare. Plantera sockerärtor tidigt på våren när marken är tinade och du bör kunna njuta av denna läckra frikostighet genom mitten av juni. De flesta trädgårdsmästare hitta ärter lätt att odla i trädgårdar.

Instruktioner

• Välj en växande plats i full sol. Arbeta i jorden för att förbereda det för plantering så snart marken är varm (cirka sex veckor före förväntad sista frost). Lägg till kompost för att förbättra jorden och bryta upp några stora blodproppar av smuts med en hacka eller en trädgård gaffel.

• Försöka testa din jord före plantering ärter. Ärter växer bäst i en jord med ett pH-värde av mellan 6.0 och 6,7. Ändra smutsa baserat på din jord tester. Om din pH-nivån är högre än det rekommenderade, lägga till ett svavel material i jorden och arbeta den. Exempel på svavel material är aluminium sulfat och svavel som grundämne. Om din jord är lägre än det rekommenderade, lägga till släckt kalk i marken. Att göra marken mer basisk är en mer tidskrävande process, vilket du kanske har svårt att åstadkomma detta i en växtsäsong.

• Installera en spaljé för ärter att klättra. Spaljé kan vara en lång och enkelt staket eller kan det vara en tipin struktur med tre polacker på marken möte på toppen. Spaljé bör vara minst 3 fot hög. Kontrollera att du kör inlägg i marken minst 12 inches.

• Plantera ärtorna 1,5 inches djupt och 3 inches isär. Utrymme varje ror ungefärliga 1,5 fot isär. Löst täcka ärtorna med jord.

• Hålla ärtorna vattnade jämnt utan att låta jorden torka helt. Vatten ärtor på morgonen så att plantorna inte blir våt under kvällen.

• När plantorna växa, försiktigt vägleda dem mot en spaljé. När de blir längre, slinga dem löst runt spaljé; de kommer snart att klättra själv.

• Dra försiktigt ogräs runt ärtorna; Detta är särskilt viktigt medan plantor är att bli etablerade. Placera en 2-tum tjockt lager ekologisk marktäckning runt plantorna att hjälpa jorden bo fuktig och till kontroll ogräs.

• Plocka ärter när de är små att äta rå. Tjäna ärtorna i baljorna eller skal dem. Räkna med att skörda ärter för upp till flera veckor.