mynewspapers.net

Hur man lär sig om mänsklig reproduktion för barn

Hur man lär sig om mänsklig reproduktion för barn


Lära om människans fortplantning kan vara svårt för barn. Vissa skolor kan erbjuda kurser på human reproduktion, men den information som förmedlas kanske inte vad en förälder vill sitt barn att lära. Eller barnet kanske inte känner att han lär sig nog. Undervisa barn om mänsklig reproduktion bör vara en samarbetsprocess som främjar en miljö där barnet är bekväm med att prata till hennes föräldrar om reproduktion.

Instruktioner

• Start unga. Undervisning ditt barn att acceptera sin kropp och att må bra om sig själv sätter scenen för ungdomen. Denna process kan du börja redan i förskolan. Om ditt barn kan känna sig säker om sig själv, kommer att hon känna mer självsäker när sin kropp börjar ändra. Detta gör det också lättare för barnet att ställa frågor senare.

• Använd anatomiskt korrekt ord. Med andra ord för penis eller andra sådana kroppsdelar förmedlar till barnet att det är något annorlunda med den del av kroppen. Det kan även skicka budskapet att den del är skamligt och bör ignoreras. Detta kan orsaka problem senare i livet när du vill att ditt barn ska vara säkra och tala med er om hans reproduktiv hälsa.

• Använd inte grafiska illustrationer om ditt barn är under 8. Säga att spädbarn hända när en man och en kvinna komma samman på ett speciellt sätt räcker. Tänka mer på detta stadium kan förvirra barnet.

• Vet när ett barns kropp börjar chans. En flicka kommer att börja gå igenom puberteten mellan åldrar 8 och 14 medan en pojke börjar mellan 9 och 15.

• Tala med ditt barn om hur hennes kropp kommer att ändras (start runt ålder 9 eller 10). Om du inte är bekväm med detta, eller inte känner att du vet tillräckligt, titta igenom böcker om reproduktion med ditt barn, ta henne till en läkare eller sjuksköterska och låta hennes ask frågor eller hitta en annan välrenommerade resursen till exempel en webbplats.

• Finnas tillgänglig att svara på frågor när puberteten träffar. Det kan hjälpa för att berätta för dina barn om när din gick igenom puberteten. Det kan vara ett pinsamt ämne för preteens, så se till att inte göra en stor grej av det. Förklara saker på ett sakligt sätt. Vara upfront.

• Ge dina preteen son och dotter med sina egna tvålar och deodoranter. För tjejer, ge bindor och rakhyvlar om du godkänner hennes rakning.

• Inte bara förklara puberteten. Också förklara varför ditt barn går igenom puberteten och hur det påverkar reproduktionen. Barn behöver veta att kön finns och du kan bli gravid eller få någon gravida från att delta i samlag. På denna punkt kan det vara bra att gå tillbaka till böcker och webbplatser.

• Förklara preventivmedel för din preteen. Barn börjar ofta har sex innan deras föräldrar är redo att diskutera ämnet. Lär ditt barn i början av puberteten. Visa din son hur man använder kondom genom att placera en på en banan. Förklara födelse kontroll för din dotter. Du kanske även vill ta ditt barn till en läkare för en utförligare diskussion om detta.

• Om du är ett barn, vet att din kropp är ditt, att det är vackert, och att det är något att vara stolt över. Du kan bli retad om din kropp, men andras åsikter behöver inte påverka dig. Om du är bekväm med din kropp, blir det lättare att ställa frågor om det.

• Använd anatomiskt korrekt ord. Säga ordet "penis" eller "vagina" inte är smutsig. Det helt enkelt namnge en kroppsdel.

• Be din mamma eller pappa att förklara reproduktion till dig. De kan förse dig med relevant information som du är redo för.

• Om dina föräldrar godkänna, gå till biblioteket med dem och kolla in böcker om reproduktion eller söka efter information på nätet. Be dina föräldrar eventuella frågor du har.

• Be att få prata med en läkare om hur din kropp förändras och hur man handskas med puberteten. En läkare kan ge dig bra, seriös information om din kropp.