mynewspapers.net

Hur man kör en segmentering analys på spssI marknadsföring är det viktigt att veta din potentiella marknad. För att få en känsla för den befintliga marknaden, kan du utföra en marknadssegmentering, som delar upp marknaden i mindre grupper som har gemensamma attribut. Att veta specifika marknadssegment gör att du kan nå dessa grupper individuellt. Även om de statistiska metoderna för att utföra en marknadsanalys segmentering är svåra, kan SPSS du utföra analysen utan kunskaper i statistik.

Instruktioner

• Infoga data i SPSS data redaktör. Varje kolumn bör innehålla olika demografiska faktorer som ålder, inkomst eller utbildning. Varje rad bör ett specifikt ärende, vilket innebär ett annat specifikt segment, kön eller yrke.

• Klicka på "Analysera" i menyraden och sedan markera "Klassificera" och välj sedan "Hierarkisk kluster."

• Välj de demografiska variabler du vill analysera på skärmen där de bör nu visas genom att klicka på var och en och sedan trycka på pil-knappen till höger om variablerna. Dessa val bör flytta sedan in i rutan märkt "Variabler" som du klickar på knappen.

• Klicka på "Statistik"-knappen för att öppna en ny dialog box. Välj antal kluster som du vill söka efter. Du kan antingen välja ett visst nummer eller tillåta programmet att titta inom ett intervall. Klicka på "Fortsätt".

• Klicka på knappen märkt "Metod" och välj "Wards metod" för metoden klustring. Tryck sedan på "Fortsätt".

• Klicka på knappen märkt "Tomter" och markera rutan bredvid Dendogram." Tryck sedan på "Fortsätt".

• Öppna fönstret "Utgång" i SPSS. Detta kommer nu Visa dendogram och markera specifika kluster. Till exempel om det visar sig att här är ett kluster av män i åldern 65 till 70 med en medelinkomst av 26 000 £ till £39.000, skulle sedan den belysa detta kluster. Dessa kluster representerar specifika marknadssegment kan du rikta.