mynewspapers.net

Hur man gör naturliga kristaller

Hur man gör naturliga kristaller


Det finns många olika typer av kristaller i världen, av vilka många kan odlas rätt i ditt eget kök. Barn kommer att älska växande egna kristaller och kan titta på när olika ämnen skapar olika snygga kristallen strukturerar. Salt, skapar exempelvis kristallstrukturer som visas mer kubik i naturen, medan socker skapar kristallstrukturer som visas asymmetrisk. Att göra dessa två kristaller hemma kan visa hur olika dessa ämnen reagerar.

Instruktioner

• Värme koka upp 4 dl vatten i en kastrull. Ange två glas burkar på en plan yta, och häll 2 dl kokande vatten i var och en.

• Häll 3 dl socker i en av burkarna och 3 koppar salt in i den andra. Rör om blandningen väl med en sked. Tillsätt 5 droppar färgämne till varje burk att ändra färg. Det kan vara bra att vända de olika färgerna för olika lösningar för att bättre skilja dem. Blanda de väl.

• Blöt två trä eller bambu ätpinnar i vatten i 15 minuter. Placera ett trä eller bambu chopstick i varje burk, så att chopstick vilar mot sidan av burken.

• Låt de två lösningarna att sitta på en plan yta under minst fem dagar. När den tilldelade tiden har passerat, studera kristallvatten med dina barn och notera skillnaderna mellan salt kristallerna och sockerkristaller.