mynewspapers.net

Hur man gör natrium jodid kristaller

Hur man gör natrium jodid kristaller


Natriumjodid är ett salt med molekyler som består av en atom av natrium och en av jod. Dess formel är NaI. Natrium jodid bildar lätt från dess elementära komponenter och reaktionen frigör mycket energi i form av värme. Substansen är extremt vattenlösligt. Natriumjodid sig inte är farligt, om du äter stora mängder. Små mängder används i medicinen som jod kosttillskott eller i radioaktiva form, som en behandling för sköldkörtelcancer i. Joderat salt innehåller små mängder natrium jodid tillsätts bordssaltet.

Instruktioner

• Sätt på labbrock, skyddsglasögon och handskar. Ingen av dessa kemikalier är giftiga, men elementärt natrium äter genom huden och reaktionen kan sprut som fortsätter.

• Placera jod i behållaren borosilikatglas och flytta behållaren till en välventilerad, värmetålig plats. En grönskande gräsmatta eller uppfart fungerar bra. Enligt grundläggande kemi, kommer att en mol natrium (23 g/mol) reagera med en mol av jod (127 g/mol), men lägga till extra jod för att kompensera för vad kommer undan som gas.

• Skär ett passande storlek bit av natrium och torka av så mycket olja som du kan. Placera natrium ovanpå jod kristaller. Reaktionen mellan jod och natrium släpper så mycket värme, du kan se natrium smälter. Jod kommer undan som en lila gas; försök att undvika andas det.

• Rör natrium och jod blandningen om reaktionen försvagas. Upprepa vid behov. Försök att ionise alla natrium i behållaren. Överskott jod är inte ett problem. Natriumjodid visas vitt eftersom det utgör. Du kan också ha överskott jod eller rester från föroreningar. Kan behållaren svalna till rumstemperatur.

• Tillsätt vatten i behållaren tills alla natriumjodid och jod löses. Om du har oreagerad natrium kvar, kan vattnet bubbla och sprut som metallen konverterar till extremt frätande natriumhydroxid.

• Koka bort nästan allt vatten. När vattnet kokar, överskottet av jod lämnar lösningen som gas, så gör detta på en väl ventilerad plats. När du har kokt lösningen till en slurry vatten och kristaller, tillsätt mer vatten så allt redissolves.

• Tillsätt vinäger till lösningen tills lösningen når pH 7. Vinägern reagerar med någon natriumhydroxid att producera natriumacetat och vatten.

• Cool din lösning. Du bör se kristaller form som den svalnar. Kristallerna är natriumacetat. Natriumjodid handlar om två gånger som lösliga som natriumacetat, så den senare fällningar av lösningen först. Ta bort natriumacetat eller Häll lösningen i en liten kruka eller annat värme-tolerant fartyg.

• Koka bort vattnet. Kristallerna som bildas bör vara någorlunda ren natriumjodid. Natriumjodid är hygroskopiska, vilket innebär att det absorberar vatten. Du kanske inte kan få den kristaller ben torr.