mynewspapers.net

Hur man fixar ruttna tänder

Hur man fixar ruttna tänder


Om dina tänder är ruttet och orsakar dig smärta eller besvär, bör du tala med en dental vårdgivare om sätt att förbättra din tandhälsa och den övergripande utseendet på ditt leende. Beroende på svårighetsgraden av din karies, flera behandlingsalternativ finns tillgängliga som hjälper till att eliminera orsaken till emalj-förstöra bakterier i munnen, samt reparera den skada som gjorts för tänderna.

Instruktioner

• Se en tandläkare omedelbart om du märker några symtom på karies, inklusive illaluktande andedräkt, tand smärta, missfärgning av tänderna, känslighet för varma eller kalla saker i munnen, huvudvärk eller käken smärta. Din tandläkare kommer att använda ett instrument för att undersöka ytan av tänderna för kammar, hål eller plack byggs upp. Han får tillämpa en färgning färgen på dina tänder att upptäcka hålrum som kan ha bildats under föregående fyllningar eller kronor.

• Få en hög koncentration fluor behandling om din tandläkare upptäcker början stadier av karies i munnen. Detta kan bidra till att arrestera förfalla och skydda din tand emalj från ytterligare skador. Om din förfall är minimal, kan fluor behandling, tillsammans med god tandhygien vård, vara allt som är nödvändigt att behandla din tand röta och förhindra ytterligare förfall.

• För tand röta som har avancerat och är förnedrande tanden, du kan behöva få en fyllning. Fråga din tandläkare om att fylla alternativ. Om din förfall är beläget i tänderna tillbaka, kan din tandläkare välja en amalgam fyllning av silver, tenn, zink, koppar och kvicksilver. Om sönderfallet sker i en framtand, bör du fråga din tandläkare om en komposit-harts fyllning, gjord av plast och fina glas partiklar. Dessa typer av fyllningar är mer benägna att matcha färg och utseende på dina naturliga tänder och kan vara mer önskvärt för användning i framtand fyllningar. Fråga din tandläkare om rösterna guld fyllningar om du har en mycket stark tugga och har en historia av att förlora andra typer av fyllningar. Guld fyllningar är generellt starkare och längre än andra typer av fyllningar, men de har nackdelen att den är dyr.

• Om din karies är omfattande, du kan behöva ha en rotfyllning att rädda tanden och förhindra ytterligare tand röta. Under en rotfyllning, kommer din tandläkare bort din tandens nerv och omgivande massa innan tätning tanden med en krona. Som fyllningar finns kronor i olika typer, såsom amalgam, silver, porslin och guld. Fråga din tandläkare vilken typ av kronan skulle vara bäst lämpad för dina behov.

• Om din karies är alltför svår att spara din tand, din tandläkare kan ta bort den drabbade tanden helt. Detta förfarande sker i rådet och med en lokalbedövning för att döfva tandens nerver och den omgivande vävnaden. Om du är nervös över att ha en tand bort, fråga din tandläkare om att använda lustgas, eller "lustgas", kan du koppla av under det förfarandet, vilket vanligtvis tar inte längre än en halv timme att utföra. Beroende på var den ruttna tanden var belägen och om det är en permanent tand, kan din tandläkare installera en spacer för att hålla området mellan tänderna öppen tills en ny tand växer i, eller han kan ordinera en tandbro för att täcka luckan och hjälpa support tugga. Fråga din tandläkare vilket alternativ kommer vara bäst för dig.