mynewspapers.net

Hur man bygger en torra stenmuren

Bevara gamla strukturer och bygga nya

Hur man bygger en torra stenmuren

"En av de bästa lärande erfarenheter någon kan ha är att arbeta för en timme eller så, erkänna verkets fel och sedan ta isär den och börja om."

– Dan Snow, assemblage konstnär och författare till "I the Company of Stone"

Torra stenmurar är byggda utan murbruk, med tekniker som är nästan lika gammal som mänskligheten. I grund och botten stapla du stenar tillsammans, mellanlägg och packa dem för att balansera deras vikt och position. Även om det låter enkelt-- och på många sätt är det--är bygga torr stenmurar inte utan utmaningar. Sten är tung, och arbeta med det kräver tålamod. Du kommer antagligen behöva flytta varje sten flera gånger som du samla ditt material och sedan forma väggen. Arbetet får inte vara komplicerat, men det kan vara frustrerande. Så varför gå med legioner av "wallers"--byggare av torr stenmurar? Ditt svar kan vara praktiskt: en torra stenmuren kan vara funktionella, hållbara och naturligt vacker. Beroende på källan av material, kan det vara ekonomiskt, alltför. Eller ditt svar kan vara visionär: torr sten tekniker sätta naturlagarna--särskilt allvar--på din sida. En välbyggd stenmur kan stå så länge som något som människor gjort.

Bevis på hållbarheten av torr stenmurar vindar över New England och mid-Atlantic staterna, förekommer i Kalifornien och Kansas, och täcker Tennessee och Kentucky. Strukturerna som går under olika namn i olika regioner. I delar av New England, är de känd som rock väggar; i Tennessee och Kentucky kallas de rock staket. Men av något namn och på valfri plats, torr stenmurar har minst en sak gemensamt: de hålls ihop av något annat än sin egen vikt. Många har stått för hundratals år i USA och några för tusentals år i U.K., monument till hantverket och fastställande av deras byggare.

Trots denna hållbarhet hotar förstörelse vissa historiska torr sten strukturer. Torr sten Conservancy (DSC), en 501 (c) 3 organisation i Lexington, Kentucky, är dedikerade till att bevara torrlagda sten strukturer och att främja båten torr sten frimureriet. Jane Wooley, DSC restaurering chefen, säger torr sten strukturer är nedmonteras för att göra plats för framsteg av alla slag.

"Även om stenmurar är en del av vårt kulturarv," Wooley sa, "de stå i vägen för moderna utveckling. Växande projekt ta ner dem. Konsolidering av fält för jordbrukare ta ner dem. Landutvecklingen kan ta dem ner."

Wooley påpekas dock att torrlagda stenarbeten är återvinningsbara. Det kan tas isär och flyttas från ett vägprojekt eller passa in i en underavdelning ombyggnationer, men detta beror på tillgång till kvalificerad arbetskraft.

"Snart efter vår organisation startade i mitten av 1990-talet upptäckte vi att bevara var bara en bit av bilden," sade Wooley. "Du behöver utveckla en kvalificerad arbetskraft som vet hur man gör torrlagda stenen ordentligt. Vi erbjuder workshops för såväl nybörjare som avancerade workshops. Vi har också en process för att testa och certifiera torr sten murare."

Fyra principer för torr sten arbete

Den torr sten Conservancy erbjuder tre till fem weekend workshops varje vår och höst. Vid dessa workshops lär deltagarna de fyra grundläggande principerna för torr sten arbete:

• Låg varje sten med dess längd kör in i väggen och inte längs ansiktet.

• Placera din lederna så varje successiva lager av sten täcker upp lederna i lagret under.

• Pack från insidan. Lägg upp ansiktet stenarna och sedan placera stenar som möjligt inuti väggen. Shim och pack varje sten innan du går vidare till nästa lager.

• Lägger sten så lika som möjligt. Använda riktverk och sättsteg och stift och kilar till nivå dem.

För mer information om konservering av torr stenmurar eller den DSC workshops, besök www.drystone.org.Dan Snow, en erfaren waller och författare till "Lyssna till sten" och "I the Company of Stone," anser stenmurar har värdet på någon punkt i deras historia, oavsett om de är nygjorda eller har varit stående i tusentals år. Snö har certifierats en mastercraftsman med den torr sten Walling Association (DSWA) av Storbritannien. Han undervisar craft och undersöker för DSWA Crafstman testa programmet.

"Vi måste göra allt vi kan för att bevara väggar, men det är inte nödvändigt att de förblir i ett tillstånd av bärnsten, precis som de var 1 000 år sedan eller 100 år sedan eller ens igår," snö sa. "Bevarande är del av ett kontinuum av farkosten, som omfattar restaurering. Det finns goda skäl att reparera och återskapa historiska arbeten. Det finns goda skäl att göra nya arbete. Och, ibland, det finns goda skäl att använda stenen som har använts för att göra nya saker.

Som någon struktur behöver en torra stenmuren en solid, nivå grund. För att starta, gräva du ett dike så bred som den avsedda väggen och 6 till 12 inches djupt. Beroende på markens sammansättning, kan du behöva komprimera jorden. I regioner med tunga mark eller höga halter av lera är packning inte nödvändigt. Om du bor i en region där frost HIVA är betydande, måste du lägga till ett lager av kompakter grus, men i de flesta klimat, som inte är nödvändig, antingen. Torra stenmurar flex, så de tål en ganska betydande mängd rörelse som marken fryser och tinar.

Torra väggar består av två ansikten stöds av fyllning i centrum. Stenarna måste ordnas noga att stödja vikten av väggen. Men snö säger, walling framgång handlar mycket om att prova. "En av de bästa lärandeupplevelser någon kan ha är att arbeta för en timme eller så, erkänna verkets fel och sedan ta isär den och börja om," sade han. "Det finns en hel del tillfredsställelse i att förbättra en bit använder i princip samma stenar men att placera dem för att passa bättre och ge en starkare struktur."

"Det är en aktivitet som alla kan göra. Jag uppmuntra människor att få fysiska och flytta sten runt. Det är ett bra tidsfördriv: ett hantverk och en skicklighet och ett professionellt yrke. "