mynewspapers.net

Hur man beställer mat på koreanska

Hur man beställer mat på koreanska


Koreansk mat är traditionellt tung i kött ingredienser och kryddor och ofta kommer serveras med smårätter av klibbigt ris eller kimchi. Matbeställning i koreanska--om det är från en restaurang eller takeaway meny--är enkelt förutsatt att du vet några grundläggande fraser och ord.

Instruktioner

• Hälsar din servitör eller servitris på koreanska. Det lönar sig alltid att vara artig oavsett land, person eller plats, och behandla andra med respekt kommer att se till att din matupplevelse blir roligare. Säga hej i koreanska uttalas som "Anne-yong hah-säga-yo" från den ursprungliga frasen annyong haseyo.

• Be att få se en meny. Gör detta genom att säga frasen "menyn bo-gir ju-säga-yo" från den infödda menyurul poyo juseyo. Din servitör eller servitris kommer att vara mer än glada att föra över en meny för dig. I populära turistorter, bör koreansk maträtt beskrivningar ha engelska översättningar under dem för din bekvämlighet.

• Beställa din mat. På koreanska är det enklaste sättet att begära en maträtt eller sida skålen att säga sitt namn på menyn följt av det koreanska ordet för snälla, som uttalas som "ju-säga-yo" från den infödda juseyo. Även om ordet bokstavligen översättas som "ge" (något ofint ganska av västra kulturer), är det vanligen förstås ett artigt sätt att säga snälla. Till exempel för att beställa en skål med jajangmyeon--en populära koreanska nudel och svarta bönor skålen--du ska säga: "jajangmyeon juseyo."

• Ta emot maten och tacka servitör eller servitris. Behandling av dina servrar med respekt kommer igen, så att de behandlar dig med en liknande artighet och gör din matupplevelse mycket roligare. Tackar med frasen gamsahamnida, uttalas som "kam-sa skinka-ni-da" och kanske även informera kyparen att du gillade måltiden med att frasen "jal mut-get saw-yo" (jal meogeot sawyo). Investera i en svenska-till-Korean parlör från ett välrenommerat företag som Lonely Planet eller Collins att se till att du inte är förlorad för ord före, under och även efter din måltid.