mynewspapers.net

Hur man avkoda "Rosetta Stone"

Hur man avkoda "Rosetta Stone"


Rosetta Stone är en tablett som har ett dekret skrivet på det från rådet av präster i forntida Egypten som bekräftar kulten av 13-årig farao Ptolemaios V. Detta dekret var skriven på tre olika språk. Grekiska, egyptiska hieroglyfer och demotisk skript. Den faktiska stenen hittades nära staden Rosetta, och det gav en nyckel för äntligen reda ut mysteriet med den gamla egyptiska skriftsystem.

Instruktioner

• Undersök Rosetta stone inskrifterna. Inskrifterna på vänster sida är i grekiska, i mitten i skript som demotisk och högern skriven i forntida egyptiska hieroglyfer.

• Översätta grekiska tecken och mening i demotisk skript. Den ursprungliga processen påbörjades av Thomas Young, som märkte att när ordet "Ptolomy" på grekiska korresponderade med demotisk skriptet--som demotiska skriften motsvarade också med en viss hieroglyf som dök upp medvetet placerade. Det var därför det specifika, inringade hieroglyf var namnet på farao.

• Översätta demotisk skript för att hieroglyfer. När du har en hieroglyf översatt--inse du att hieroglyfer är stavat fonetiskt--kan du börja att jämföra namnen på saker och låta dem. Det koptiska språket, som talat och Skrivet av kristna i Egypten, användes också historiskt att ljud ut idéer och begrepp hieroglyfer--så de skulle kunna översättas.