mynewspapers.net

Hur man använder Internet bilder & upphovsrätt

Hur man använder Internet bilder & upphovsrätt


Bilder kan hittas i hela Internet men innan de används, rättigheterna till bilderna måste beaktas. Inte alla bilder på Internet kan användas fritt. De flesta har copyright-restriktioner, vilket innebär att bilden tillhör skaparen och kan endast användas av skaparen, om inte tillstånd har givits. Enligt definitionen av Förenta staternas Copyright Office, en "copyright är en form av skydd förankrad i den amerikanska konstitutionen och enligt rätt för originalverk av författarskap fast i ett konkret medel av uttryck. Upphovsrätten omfattar både publicerade och opublicerade verk."

Instruktioner

Hur man använder Internet bilder

• Få skriftligt tillstånd från ägaren av den bild du vill använda. Du kommer att behöva beskriva varför du behöver använda bilden. Ägaren kommer att låta dig veta hur länge och för vilka syften kan du använda den. Om ägaren av den upphovsrättsskyddade bilden förnekar du användningen av bilden, kan inte du använda den. Om du beviljas tillstånd att använda bilden, ger kredit till skaparen av anger som tog bilden.

• Använd dina egna bilder. Undvika att behöva be om tillstånd från copyright-innehavare med hjälp av dina egna bilder. Du kan använda dem fritt och för alla ändamål eftersom du tog dem. Om du är orolig för upphovsrättsbrott på egna foton och vill skydda dina bilder, kan du registrera för upphovsrätt genom Förenta staternas Copyright Office. Byrån kan vägleda dig genom processen.

• Köp bilder från bild leverantörer online. Dessa webbplatser säljer olika bildsamlingar på olika prisklasser. Leverantören kommer att beskriva villkor för användning av fotot, till exempel hur många gånger du kan använda det och för vilka syften.

• Leta efter bild leverantör webbplatser som erbjuder gratis bilder. Läs igenom villkoren för användning på hemsidan för att se till att det tydligt står att alla bilder är fria och kan användas av någon för något ändamål. Det bör tydligt anges och troligen kräver att du kreditera bilden du väljer att använda. Du kan undvika att få tillstånd för att använda ett foto genom att hitta en webbplats som anger dess bilder är fria att använda.