mynewspapers.net

Hur ljus & tyngdkraften påverkar växternas tillväxt

Hur ljus & tyngdkraften påverkar växternas tillväxt


Ljus och gravitation är grundläggande i livet för växter. Växter brukar växa mot ljuset, medan gravitationen håller anläggningen förankras i jorden. Båda spelar också subtila roller i växters tillväxt.

Effekter

Växter placeras på högkant naturligt växer så rötterna böja nedåt och skjuter böj uppåt. Denna process, gravitropism, är en av effekterna av tyngdkraften på växters tillväxt. Många växter blomma som svar på förändringar i längden på dagtid och nattetid. Skiner ljus på dem på natten hindrar dem från blommande.

Typer

Växterna känsla förändringar i ljusintensitet eller kvalitet genom molekyler som kallas tappar. Phytochromes är fotoreceptorer som främst absorberar rött ljus i kontrast till blå-ljus fotoreceptorer som företrädesvis absorberar blått ljus. Enligt en studie från 2003 i journalen "Växtfysiologi" föreslog forskning då att många växter känsla och svara på allvar med små stärkelse-fyllda säckar kallas statoliths.

Funktion

Phytochromes kan anta en av två olika konfigurationer beroende på mängden rött ljus de får. En förändring i deras konfiguration utlöser Svaren som hjälper kontroll tillväxt. Till exempel får en unga träd under skogens trädtak lite rött ljus. När trädet bryter igenom trädkronorna, det mottar mer rött ljus och börjar filial ut i stället för växer ytterligare uppåt.