mynewspapers.net

Hur lång tid tar det för att odla vete?

Hur lång tid tar det för att odla vete?

Vetekärnor

Vete växer från vetekärnor, som också kallas wheatberries. Kärnan består av en frövita, kli och grodden. Från endosperm får vi vitt mjöl, medan den frövita plus kli ger oss hela vetemjöl. Kli och groddar kan köpas individuellt. Kärnorna är planterade på olika typer av året beroende på vilken typ av vete är odlas.

Klasser

Det finns tusentals sorter av vete. Alla dessa delas in i sex klasser: durumvete, hårda och mjuka vita vete, hårda och mjuka röd höstvete och hårda röda fjädrar vete. Som du kan gissa, planteras vintersorter så att de utsätts för kalla vintertemperaturer som hjälper deras utveckling, medan vårsorter planteras på våren. Höstvete sorter planteras på hösten vid tiden för den första frysningen för en tidig sommar skörd. Vårsorter skördas i slutet av sommaren eller falla. Stadier av tillväxt är ungefär samma för alla typer av vete.

Grobarhet leder till Leaf produktion

Grobarhet börjar efter en kärna är planterad. Rötter växer och coleoptile dyker upp. En coleoptile är en slida som skyddar nya skott som kommer att växa. När coleoptile bryter genom marken, framträder ett nytt blad genom spetsen på coleoptile. Efter det kommer ett nytt blad bildas var fyra eller fem dagar tills anläggningen har åtta blad (nio för sorter som mognar senare). Sista bladet kallas flaggan blad.

Tillering

Tillering hänvisar till vete växter växande skott. Hur många anläggningen växer beror på dess mängd och odlingsförhållanden. Tre är en normal siffra. Dessa skott är utöver den huvudsakliga Skjut som lämnar uppstått. En fullt utvecklad rorkult slutar producera spannmål, men inte alla jordfräsar kommer att få det långt. Jordfräsar som växer på samma gång som fjärde genom sjätte bladen visas har den bästa chansen att producera spannmål. Under tiden, små huvuden form på jordfräsar och de viktigaste Skjut. Under gynnsamma förhållanden är här där blomma strukturer och kärnor kommer att bildas. När huvudet är fullt bildats, börjar stammen att växa längre.

Huvudet tillväxt, uppkomsten och blommande

Töjning av stjälkar och snabb huvudet tillväxt går hand i hand. De enskilda vete småblommorna förbereda för pollination och befruktning. Hittills har utveckla huvudet varit inneslutna i en slida. Nu visar det sig och några dagar senare, pollinering börjar. Pollinering av buketter i en huvud tar ca fyra dagar.

Kernel tillväxt och mognad

Pollinering: kärnor--för vete, kärnor. Kärnorna växa under loppet av ungefär en månad. Förfall är lätt att se eftersom de huvudet ändringarna färg från grönt till gult.