mynewspapers.net

Hur julen blev Xmas: en historia av kommersialisering

Hur julen blev Xmas: en historia av kommersialisering

"Fyra av de dödssynderna mot vilken kristendomen en gång rasade nu ses av vissa som att vördas i julfirande: girighet, frosseri, lust och avund"

— Russell Belk - marknadsföring Professor vid York University

En av de vanligaste kritiken av julen är att det har blivit en fest av konsumism, med köpare flockas till köpcentrum och trålning djupet av den online-marknaden att göra deras dag en glad en. De flesta fokuserar på spendera tid med familj, festa på lyxiga middagar och firar värmen i semesterperioden, men det finns ingen förneka att kommersialism har blivit en integrerad del av förfarandet. Även om banner-annonser på nätet, en svärm av oändlighet upprepa TV-reklam och otaliga säsongsbetonade specialerbjudanden göra det tyckas vara ett modernt fenomen, har julen en långvarig relation med kommersialisering.

1843: uppfinningen av julkort

Religiösa oppositionen

Påven Benedictus XVI kritiserade det kommersiella inslaget i jul i sin julafton samlas i 2011, säger "Låt oss fråga Herren att hjälpa oss att se igenom det ytliga glittret av denna säsong, och att upptäcka bakom det barnet i stallet i Betlehem, för att hitta sann glädje och sanna ljuset".

Denna typ av oppositionen är vanligt från vissa kristna, som ogillar den plast och ytliga karaktären av semestern som i huvudsak firar födelsen av deras Frälsare. Vissa hävdar även att användningen av termen "Xmas" är särskilt utformade för att ta bort "Kristus" från ekvationen.

Puritanerna är bland de mest berömda jul-haters. Deras problem var till stor del att semestern är baserad på en hedniska, soldyrkande hedniska datum som inte finns i Bibeln. Olika argument har återupplivats sedan dess, av alla, från Charlie Brown hans 1965 särskilda genom att Fox jul anchor Bill o ' Reilly i 2005, och de visar få tecken på att dö ut. Dock i samhällets blir jul alltmer ses som en sekulär semester.

Viktorianerna ansvarar för vår nuvarande uppfattning om jul. Slutändan, praxis härrör från det hedniska firandet av solguden Mithras och festivalen av Saturnalia, men dessa var senare omfattas av den kristna versionen av semestern.

Gåvor var en del av de ursprungliga ceremonierna, men Saturnalia, till exempel vanligtvis bestod av ljus, låtsas frukt och dockor. Dessa alla har symboliska menande, men ändå på något sätt denna praxis har förvandlats till iPad frenzies, utsålda spelkonsoler och onödiga prylar.

I början av 1800-talet, julen var inte allmänt firas, men samhället snart återupplivat bruket. Även om våra moderna julfirande i Storbritannien har varit kopplade till prins Albert, drottning Victorias tyska man, de kommersiella aspekterna kan ses att gro från 1843, när Henry Cole uppdrag först någonsin julkort. Först deras prislapp var för mycket för vanliga Viktorianerna, men allteftersom tiden gått de blev allt mer populärt, och 1880 11,5 miljoner julkort gjordes.

Presenterar används för att markera det nya året, men den ökande populariteten för julen innebar att de fördes framåt att matcha upp till semester. De första gåvorna var tillräckligt liten för att hänga från trädet, men de var snart skalas upp.

Kommunikation lektor vid University of Houston, Jib Fowles, länkar återkomsten av jul till ankomsten av konsumenten ekonomin, "som semester återuppstått, det används som gåvor de varor som fanns till hands – i det här fallet tillverkade sådana."

Bygger på traditioner

Hur julen blev Xmas: en historia av kommersialisering


Många av våra bekanta jultraditioner fastställdes av Viktorianerna, men skjuts ytterligare och ytterligare under hela 1900-talet. Till exempel blev dekorationer mindre slumpartat stiliserade och mer viktigt. Gåvorna blev mer extravagant tillverkning fortsatte att avancera, och de började står i centrum i firandet. St. Nicholas tecken blev framstående personer och snart utvecklades till ett av core bilder av julen kommersialisering: Coca-Cola Santa Claus.

Även om brittiska faderjulen härrörde från medeltiden, var tanken populariserade igen på 1860-talet tack vare en gravyr av en dikt skriven av Clement C. Moore om St. Nikolaus. Så småningom, slogs traditionellt jolly faderjulen samman med den europeiska "Sinterklaas" stil present-givaren. Hans fokus på belöna gott uppförande och bestraffa dåligt uppförande verkar positiva, men York University marknadsföring Professor Russell Belk ser det dystrare sett. Till honom representerar St. Nicholas siffran idén att "om en helt enkelt förtjänar det, materiella önskningar kommer sant."

Denna inriktning på gåvor och konsumism började locka kritik ganska tidigt. I 1890, Damernas hem tidning fördömde det som en "festival för affärsinnehavare" och på 1950-talet en grupp franska präster behandlat hundratals barn till en brinnande porträtt av jultomten. Han var att brännas "kätteri", även om självklart detta var straffet för sin ställning som den kommersiella, sekulära galjonsfiguren i firandet. Vid den tidpunkten, var den kapitalistiska naturen av julen etablerat. I USA 1939, hade President Roosevelt flyttat datum för Thanksgiving framlänges för att medge en längre julhandeln.

Jul – för Belk och andra forskare Wendy Brice – har blivit "destillerat essensen av samtida konsumtion." Den kristna underbyggnaden har blivit smält med marknadsföring meddelande som spelas upp av varje TV. Familjens värderingar, generös anda ger och det övergripande positivitet semestern är packat och presenteras som en undermedveten anledning att köpa en viss produkt. Enligt Belk fungerar detta faktiskt att skydda kristna kärnan i ceremonin, även om många religiösa ledare inte håller. Som Tom Lehrer infall i hans 1959 låt "A Christmas Carol": "Änglar vi har hört på hög berätta att gå ut och köpa."