mynewspapers.net

Hur hjälper det kardiovaskulära systemet upprätthålla homeostas?

Hur hjälper det kardiovaskulära systemet upprätthålla homeostas?


Homeostas hänvisar till kroppens förmåga att upprätthålla relativt stabila inre förhållanden--även om ständigt utsätts för yttre förändringar. Kroppstemperatur, blodvolym och pulsen är bara några exempel på hundratals villkor reglerar kroppen för att upprätthålla homeostatiska balans. Denna inre jämvikt är så viktigt att praktiskt taget varje sjukdom eller störning i kroppen kan spåras till en homeostatiska obalans.

Betydelse

Alla organsystem i kroppen bidrar till homeostas, men det kardiovaskulära systemet--hjärta och blodkärl--är särskilt viktigt. Hjärtat pumpar blodet genom kroppen för att var och en av de andra organen. Blod ger syre och näringsämnen dessa organ kräver. Utan det kardiovaskulära systemet, kan ingen av de andra systemen i kroppen fungera.

Hjärt-kärlsystemet och nervsystemet

Det kardiovaskulära systemet hjälper till att upprätthålla homeostas genom att ständigt leverera det centrala nervsystemet--hjärnan och ryggmärgen--med syre och glukos. Hjärnans celler börjar dör efter bara en minut utan syre. Hjärnan är centrumet för alla kroppens homeostatiska processer. Om det kardiovaskulära systemet inte försörjer hjärnan med syre, kan inte kroppen upprätthålla homeostas.

Hjärt-kärlsystemet och muskelsystemetMuskelkraft systemet kräver stora mängder syre från hjärt-kärlsystemet. Musklerna kramp och frysa upp när de inte får tillräckligt med syre. Om det kardiovaskulära systemet inte kan pumpa tillräckligt med syrerikt blod till musklerna flytta kroppen inte.

Hjärt-kärlsystemet och njurar

Hjärt-kärlsystemet och njurarna arbetar tillsammans för att bibehålla blodvolymen och sammansättning. Det kardiovaskulära systemet ger blodtrycket som njurarna använder för att filtrera avfall ur kroppen.

Hjärt-kärlsystemet och huden

Hjärt-kärlsystemet och huden att upprätthålla homeostas genom att reglera kroppstemperaturen. När kroppen blir överhettad, blodkärlen som tjänar hud dilate. Hjärt-kärlsystemet rusar varmt blod till de superificial fina blodkärlen i huden. Värme från blodet utstrålar från hudens yta, kyla kroppen. När kroppstemperaturen sjunker för lågt, flår tygla kapillärer. Detta förhindrar varma blod når ytan av huden. Hjärtat pumpar extra blod till djupare vitala organ.

Överväganden

Homeostatiska obalans av det kardiovaskulära systemet orsakar många gemensamma och farliga sjukdomar. Dessa inkluderar kronisk hypertoni, åderförkalkning och hjärtsvikt.