mynewspapers.net

Hur fungerar den mänskliga cirkulationssystemet?

Hur fungerar den mänskliga cirkulationssystemet?

Introduktion

Ditt blodomlopp är en av de viktigaste systemen i kroppen. Utan det cirkulatoriska systemet skulle din kropp inte får de näringsämnen den behöver. Det är också en viktig del av att bli av med alla gifter eller biprodukter som din kropp gör under dagen. Kroppen skulle inte ens kunna försvara sig mot virus och andra inkräktare som kan skada dig utan cirkulationssystemet. Cirkulationssystemet kan delas upp i tre delar: hjärtat, cirkulatorisk fartygen och blod.

Hjärta

Hjärtat är den mest integrerad del av cirkulationssystemet. Hjärtat är som den motor som håller allt igång. Ligger är kvar i centrum av bröstkorgen, hjärtat är muskeln som fungerar som en pump för att flytta blod i hela kroppen. Som hjärtan slår, suger den högra sidan av hjärtat i blod som har använts av syre och behöver skickas till lungorna. Vänster sida av hjärtat pumpar i det nyligen syresatt blodet från lungorna och skickar det till resten av kroppen. Den skickar blodet med hjälp av en serie av rör kallas fartyg.

Fartyg

De två största fartyg i cirkulationsorganen är artärer och vener. Deras är också stödja fartyg kallas kapillärer. När hjärtat slår, skickar syrerikt blod från lungorna, genom hjärtat och till kroppen genom artärerna. Dessa artärer finns över hela kroppen och bär det syrerikt blodet till alla muskler och vävnader som behöver den. Artärer har särskilda väggar som kan svara på hormoner och andra kemikalier som släpps ut i kroppen. Detta gör väggarna för att expandera eller kontrakt, kontrollera trycket och flödet av blod som passerar genom systemet.

Kapillärerna

Förgreningar från dessa stora artärerna är mindre blodkärl som kallas kapillärer. Kapillärerna leverera det syrerikt blodet från artärerna till faktiska vävnader själva. Detta ger syre och andra näringsämnen direktåtkomst att hålla kroppen frisk.

Vener

När syre och näringsämnen har tagits bort från blodet av vävnader, skickas blodet tillbaka till ett annat större fartyg kallas vener. Venerna kör tillbaka mot hjärtat sänder använt blodet tillbaka till hjärtat. På hjärtat och sedan slår skickar blodet tillbaka till lungorna för att fyllas igen med syre.

Blod

Det ämne som flyter genom blodomloppet kallas blod. Blod är som bilen av din kropp. Det är kompetent att transportera alla typer av kroppen kemikalier, näringsämnen, avfall och celler i hela kroppen. I blodet finns två typer av blodkroppar, röda och vita. De röda blodkropparna är ansvariga för hemoglobin som tar syre och bär det till vävnader i kroppen. Vita blodkroppar är mer ansvariga för att hålla din kropp frisk genom att kämpa mot infektionen.