mynewspapers.net

Hur du återskapar ett Shimano navFina med Shimano är att, till skillnad från andra high-end hub tillverkare, de gör alla sina hubbar helt funktionsduglig. När väl underhållna, kommer att hjul byggda med Shimano nav hålla din cykel rullar smidigt och pålitligt för år. Till skillnad från andra komponenter behöver hubbar inte vara regelbundet justeras eller smörjas. Dock från tid till annan vatten och smuts kan tränga igenom det fett som skyddar lagren inne i navet, orsakar friktion mellan lager och nav kropp. När detta händer är det dags att ta isär navet och återuppbygga den.

Instruktioner

• Ta bort snabbkoppling spett som går genom axeln. Lossa låsmutter församlingen. Håll den tillplattade mutter, som en kotte, med en kotte skiftnyckel. Håll en annan kotte skiftnyckel på framsidan av låsmutter och skruva loss den. Upprepa på andra sidan och ordningsföljden där bitar lossnade.

• Dra axeln ur navet. Ta bort den seal ringen på insidan av navet och dra ut ringen av lager på varje sida. Torka bort allt gammalt fett och all smuts som samlats i navet. Ren alla delar ordentligt med trasan.

• Kontrollera ringar av lager och insidan av hub kroppen. Ringen bör inte vara knäckt och bör innehålla alla lager. Ersätta alla saknade kullager. Om ringen är bruten, ersätta det också. Kolla hub kropp för tecken på slitage, t ex spår eller sprickor. Om kroppen är sprucken, är navet inte kan repareras.

• Regrease alla delar och insidan av hub kroppen. Placera ett mycket tjockt skikt av fett på lager och ett tunt lager på allt annat. Vara liberal med fett, eftersom det är vad skyddar de rörliga delarna av navet från smuts och sot.

• Sätta lager och tätningar tillbaka på plats på navet kroppen. Skjut axeln tillbaka genom navet. Skruva den låsmutter församlingen tillbaka på axeln, med delar i samma ordning som de togs bort. Hålla axeln även, med samma mängd threading sticker ut från båda sidor.

• Dra åt den låsmutter församlingen. Använda kon skiftnyckel, dra åt konen tills det är ombonad, sedan föra den tillbaka en fjärdedel av en sväng. Håll konen på plats och dra åt den främre låsmutter med en annan kotte skiftnyckel.

• Kontrollera tätheten. Det bör vara hårt nog för att förhindra laterala rörelse, men inte hårdare. Om det är för hårt, kommer lagren inte snurra fritt. Plocka hjulet upp och snurra den; om det finns något motstånd, är det för hårt. Om du kan vicka axeln med handen, är den för lös.