mynewspapers.net

Hur data överföring över ett trådlöst nätverk?

Hur data överföring över ett trådlöst nätverk?


Trådlösa nätverk innebär att skicka data över luften mellan olika datorer och enheter som är inom ett par hundra fot av en annan. Den skiljer sig från cellular tjänsten som 3 G som överför data via telefon nätverk. Trådlösa nätverk använder i stället ett system som kallas Wi-Fi som är effektivt en småskalig version av vägen audio radio fungerar.

Wi-Fi grunderna

Trådlöst innebär en dator med en ström av digitala data (som består av 0 och 1) och förvandlas till radiovågor, på samma sätt som en radio- eller TV-station sänder material. En annan dator eller enheter tar emot dessa radiovågor och konverterar dem tillbaka till data, på samma sätt som en radio fungerar. Den enda verkliga skillnaden är att Wi-Fi använder högre frekvenser: radiostationer vanligtvis sänds vid frekvenser i hundratals Kilohertz--till exempel en FM-station vid 92 kHz eller en medel vinkar station vid 909 kHz--medan Wi-Fi sändningar på frekvenser av flera Gigahertz.

Standarder och variationer

För att säkerställa kompatibilitet, använder Wi-Fi-enheter en rad normer kallas 802.11, namnet kommer från standard numrera utfärdat av Institute of Electrical and Electronic Engineers. Flera olika versioner av standard finns, med 802.11 slutar med en sådan som bokstaven b, g och n (b är den tidigaste standard och n senast.) De senare versionerna använda lite olika tekniker för att konvertera data till radiovågor och organisera överföringarna, att ge dem en längre räckvidd och ger dem möjlighet att överföra data snabbare. Medan den ursprungliga standarden var att sända Wi-Fi på 2,4 GHz, kan några senare utrustning också sända på 5 GHz, vilket minskade risken för störning med andra närliggande trådlösa överföringar.

Nätverk

För att skicka och ta emot data, måste datorer och andra enheter höra till ett trådlöst nätverk, som fungerar på ett liknande sätt till ett trådbundet nätverk. Direkta anslutningar är möjligt, är den vanligaste setup att ha alla data som passerar genom en trådlös router. Normalt kommer routern ge nätverket ett namn--kallas ett SSID eller service in identifiering-- och sända detta namn, vilket gör det lättare att hitta den och ansluta till nätverket på andra enheter och undvika förvirring med andra nätverk. Du kan välja att inte sända nätverket, effektivt att göra det hemliga, men måste du manuellt ansluta enskilda enheter när du vill använda nätverket.

Kryptering

Med en modell som liknar audio radio för trådlösa data har en inneboende säkerhetsproblem: finns inga problem med någon som kan ta emot sändningar radio station och lyssna på dem, du vill inte att någon avlyssning på ditt trådlösa nätverk och få åtkomst till dina data. För att lösa detta, använder routrar och enheter en av en rad system för kryptering av data innan det går som radiovågor, då dekryptera det efter receptionen. Från och med juni 2013 är huvudsystemet känt som WPA2, med tidigare system WPA och WEP nu anses vara osäkra. För att använda WPA2 måste du ange ett lösenord på routern och sedan ange det på varje ansluten enhet.