mynewspapers.net

Hur berätta om en fotled är bruten

Hur berätta om en fotled är bruten


Om du har nyligen skadade fotleden, kan svullnad och blåmärken indikera en dålig stukning. Tyvärr, blåmärken och svullnad kan också indikera en bruten fotled. Om du hade ursprungligen trodde din fotled var stukat inte men du hade en x-ray, är det viktigt att övervaka tillståndet i din fotled i hela din healing för att se till att det inte faktiskt har brutits. Kontakta din läkare om du inte kan gå på din fotled och är i svår smärta, eller om du tror att det finns en chans fotleden kan vara bruten.

Instruktioner

• Övervaka din smärta. Om du kan fortfarande gå på foten, Fortsätt att gå på det och se om smärtan minskar. Om du upplever svår smärta när hon gick på foten, bo på det. och begränsa dina rörelser till pekar och flexar foten, som du kan ha drabbats av en paus. Även om man inte kan gå på foten inte betyder nödvändigtvis att foten är bruten, inte överansträng dig bara för att vara säker.

• Kontrollera för blåmärken. Vanligtvis om du har en stukning, kommer blåmärke inte din fot. Om din fot blir röda, lila eller svart till färgen, särskilt runt fotleden, är detta ett tecken på din fot är bruten.

• Tryck på fotleden. Om du inte kan placera trycket på din fotled under en längre tid utan svår smärta, kanske du har drabbats av en paus.

• Vänta ut det. De flesta stukningar förbättras kraftigt inom 24 till 48 timmar. Om din fotled har förvärrats eller svullnad har vistats mer än 48 timmar, kan du ha brutit fotleden.

• Se en läkare för en röntgen. Enligt Dr Lewis Maharam, en löpares läkare, "om det finns någon svullnad efter en vristskada, vänligen har det röntgad." Du kan inte vara 100% säker om du har upplevt en paus utan att få en röntgen, eftersom hårfäste frakturer och ben marker kan annars vara missat.