mynewspapers.net

Hur berätta när bältros är inte längre smittsammaOm du har haft vattkoppor, kan du utveckla potentiellt bältros. Bältros är en viral tillstånd som orsakas av varicella zoster-virus, vilket är samma virus som orsakar vattkoppor. Efter vattkoppor går bort, viruset är fortfarande vilande i nervvävnad som ligger nära din hjärna och ryggmärg. Om viruset reaktiverar år senare, dyker det upp som bältros. Om någon med bältros överför sjukdomen till någon annan, mottagaren inte skulle framkalla bältros, men i stället skulle utveckla vattkoppor. Om du undrar hur man berätta när bältros inte längre är smittsam, kan du identifiera detta genom tittar närmare på utslagen.

Instruktioner

• Avstå från att röra bältros utslag. Bältros är inte överförs av andas samma luft som någon med viruset. I stället uppstår överföringen när någon rör vid utslag.

• Leta efter bältros utslag. Bältros utslag visas som ett band av blåsor att linda runt från mitten av ryggen till bröstbenet. Ett klassiskt symtom på bältros är smärta i området av utslag.

• Undersöka blåsor på bältros utslag. Om blåsorna finns kvar, är det smittsamt.

• Titta på för blåsor som didn eller skorpa över. När detta händer alla bältros blåsor, utslag inte längre smittsamma.