mynewspapers.net

Hur att reparera en flisas tand

Hur att reparera en flisas tand


Reparation av en flisas tand kan variera från enkla utjämning till en rotfyllning. Placering av skalfasader, kronor och fyllningar är andra metoder som används för att reparera en flisas tand. Det är viktigt att få din flisas tand repareras strax efter skadan inträffar så att ytterligare försämring inte inträffar.

Instruktioner

• Spara den trasiga tanden och placera en liten mängd sockerfritt tuggummi över din flisas tand grov kant. Se din tandläkare och få röntgen. Små sprickor kan inte alltid visas på en röntgenbild; smärta och känslighet är tecken på att skadorna på din tand är djupare än det ser ut.

• Undersöka att ha din tand jämnas eller limmas om endast dess emalj lager är kluvet. Din tandläkare kan fil och släta flisas området eller använda limning för att fylla i området. Tandläkaren kan gälla en harts för att fylla i området saknas eller placera en fernissa över den flisas tanden.

• Be tandläkaren om att ha en fyllning eller mössa om dentinet, det andra lagret av din tand, utsätts. Du behöver en annan röntgen inom tre till sex månader kan vara säker på att inre massa inte har dött.

• Få en krona att skydda din flisas tand om emaljen och dentinet lager påverkas. Kronorna kan vara akryl, keramik, porslin eller metallegeringar.

• Genomgår en rotfyllning om frakturen har tillåtit bakterier att komma in massa. Din tandläkare kommer att gräva den döende pappersmassa och ersätta det med något annat material att spara din tand.