mynewspapers.net

Hur att rena vatten på en öde ö

Hur att rena vatten på en öde ö


Människor kan gå veckor utan mat, men bara några dagar utan vatten. Om du befinner dig strandsatt på en ö, är en av de första sakerna du kommer att behöva göra för din överlevnad att hitta en källa till rent vatten. Saltvatten källor är inte säkert att dricka, även efter rening. Även rent vatten som visas säker måste renas eftersom den kan innehålla skadliga bakterier, virus, parasiter eller kemikalier. Dricksvatten med dessa patogener kan vara skadligt, orsakar sjukdom som ger dig ännu mer uttorkad.

Instruktioner

• Söker en färskvatten källa, till exempel en ström eller bäcken. Om du har problem med att hitta en källa, utelämna en container att fånga morgondagg eller regnvatten. Om du saknar en behållare, böjda bark skulle kunna fungera som en catcher. Du kan också gräva för att hitta vatten.

• Filtrera vattnet genom en skjorta eller strumpa att ta bort eventuell bottensats. Efter vattnet filtreras, kommer att du behöva rena det innan du dricker. Desto tydligare vattnet, desto lättare att rena med vissa tekniker.

• Rena vatten med hjälp av solen. Solens UV-strålar är tillräckligt kraftfull för att rena vatten. SODIS---solfångare desinfektion---infördes 1980 och 1991, schweiziskt federala institutet för vetenskap och teknik spreds den i utvecklingsländerna. Denna lågteknologiska praxis kan användas om du är strandsatt på en ö. Helst bör vattnet hälls i en plastflaska och placerat på en reflekterande yta som aluminium. Fyll flaskan och anges i solljuset. Tänk på att lämna lite plats på toppen. Vatten kan renas i sex timmar på en riktigt het dag, medan kallare miljöer kan ta upp till 48 timmar.

• Koka vatten. Om du har matcher, en tändare eller ens överlevnad pack med förstoringsglas, samla några tändved och göra upp eld. Fyll en behållare med vatten och snabbt koka upp. Efter en till tre minuter av en kraftig koka ska vattnet vara säkert att dricka. Låt den svalna innan du dricker.