mynewspapers.net

Hundarnas lumbosakrala sjukdom

Hundarnas lumbosakrala sjukdom


Hundarnas lumbosakrala sjukdom, även kallad lumbosakrala stenos och cauda equina syndrom, är en form av artrit som komprimerar nervrötter och ryggmärgen när de passerar genom gemensamt mellan hundens sista ländkotan och korsbenet. I svåra fall, kan det orsaka invalidiserande smärta, rörelsehinder och inkontinens. Stora raser drabbas oproportionerligt.

Orsakar

Hundarnas lumbosakrala sjukdom kan vara närvarande vid födseln, även om symtom utvecklas oftast när hunden är mellan 3 och 7 år gamla. Det kan också orsakas av spinal fraktur eller Dislokation--vanligtvis till följd av att ha blivit påkörd av en bil--infektioner, degenerativa skiva bristning och tillväxten av en tumör.

Symtom

Symtomen är progressiv skarp smärta i nedre ryggen, hind ben svaghet, svårigheter att urinera eller defecating, en hasande gång och vokala uttryck av smärta från gnälla till skrik och tjut. En hund som lider av denna sjukdom kan vara ovilliga att stiga och hoppa. I ett försök att lindra smärta, tuggar hunden ibland på benen arkivslut eller tillbaka.

Diagnosen

Diagnos ställs genom anamnes och fysisk undersökning, inklusive manipulation och palpation av ryggraden, böja svansen, och driver på hundens ryggrad samtidigt utvidga höfterna. Andra tester omfattar neurologisk examen, röntgen, katt skanningar, MRI och blodprover. Elektromyografi, eller EMG, utförs under narkos, är ett särskilt värdefullt diagnostiskt verktyg eftersom det kan mäta elektriska aktiviteten i nerver och muskler, och hjälpa till att utesluta andra tillstånd, såsom höft dysplasia, som efterliknar lumbosakrala sjukdom.

Behandling

Lindriga fall behandlas med resten och anti-inflammatoriska läkemedel. Antibiotika används för att behandla ben infektion, och kirurgi utförs vid frakturer och att ta bort tumörer eller tryckkraft skiva material. ibland, tas ben bort för att lindra komprimeringen.

Prognos

Prognosen varierar beroende på svårighetsgraden av symtom; i lindriga fall återgå vissa hundar till normal funktion. Om sjukdomen har utvecklats till den punkt att hunden är inkontinent, är utsikterna inte lika bra; hunden kan aldrig återfå normal funktion, men med rätt behandling kan leva smärtfri.

Förebyggande

Ägarna kan hjälpa sina hundar förhindra lumbosakrala sjukdom genom att inte tillåta dem att bli feta. Lydnadsträning, övervakning och användning av koppel vid behov kan minska risken för hundar att träffas av bilar.