mynewspapers.net

Högt gällt ljud: tonåringar och tinnitus

Högt gällt ljud: tonåringar och tinnitus


Problem med tinnitus vanligtvis orsakas av kort exponering för högt ljud, till exempel en iPod som dök upp för högt, skrällande talarna vid en rockkonsert eller närheten av fyrverkerier. Långvarig exponering för sådant buller kan orsaka allvarligare symtom.

En annan källa till tinnitus är användning av acetylsalicylsyra eller icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel ibuprofen och naproxen, säljs under varumärket namn som Motrin och Aleve, respektive. Paracetamol, säljs som Tylenol, orsakar inte tinnitus. Sällan, tinnitus kan vara en effekt av en godartad tumör på hörsel-nerven mellan örat och hjärnan eller mycket sällan, producerad av en godartad eller cancerogena hjärntumör. Tinnitus som varar i mer än en månad är troligtvis på grund av överflödigt vax. En läkare eller sjuksköterska bör undersöka örat och säkert rensa obstruktion.

För att hålla sina öron friska, bör tonåringar minska sin exponering för högt buller och övervaka volymen på deras MP3-spelare. Vilken nivå som gör ont, orsakar omedelbar tinnitus eller producerar tillräckligt med volym för någon annan att höra är för hög och bör reduceras. Vidta försiktighetsåtgärder vid rockkonserter: alltid bära öronproppar, och om ljudet gör fortfarande ont öronen, det är för högt. Flytta längre bort från högtalarna.