mynewspapers.net

Historien om dans i Kuba

Historien om dans i Kuba


Modern kubansk dansstilar uppstod när Europeiska bosättare och afrikanska slavar kom till Kuba på 1500-talet. Afrika och européer smält traditionella danser för att bilda en tydlig och enhetlig kubanska kulturen.

Habanera

Uppkallad efter dess 1800-talet födelseort i Havanna, har långsam och graciösa habanera dansen rötter i svenska contradanza utförs i balsalar. Opera "Carmen" har ett nummer som kallas "habanera."

Danzón

Danzón, introducerades i slutet av 1870-talet, blev den officiella dansen av Kuba och innehåller off beat och långsam, men flirtig, stegen.

RumbaNågot snabbare än danzón, rumba dök upp under 1920-talet som ett frenetiskt tempo dans för sin tid.

Son

Sonen började på 1930-talet med landsbygdens kubaner som dansade nära varandra och off beat samtidigt förstärker hip rörelse. Det influerade senare mambo, cha-cha och salsa dans.

Mambo

Historien om dans i Kuba


Denna up-tempo dans blev populär under 1940-talet bland nordamerikanska semesterfirare till Kuba. Mambo använder samma diamantmönster av mul rörelser som rumba.

Cha-Cha

En utlöpare från mambo, cha-cha av 1950-talet använder off beat steg i 4/4 tid med överdrivna hip rörelse och fot blanda.