mynewspapers.net

Historia av täljsten carving

Historia av täljsten carving


Täljsten är en mjuk, smidig sten används för en mängd carving och dekorera ändamål. Historia av att arbeta med täljsten datum tillbaka mer än tre årtusenden. Hantverkare började arbeta med täljsten i Asien och spred sig båten i Europa. I det västra halvklotet började täljsten carving med inuiterna stammarna av Alaska och norra Kanada. Många konstnärer arbetar idag, fortfarande i täljsten medium.

Arbeta med täljsten

Enligt den Kellers Trading Company ger täljsten skulptörer med en mängd olika färger att välja mellan. Tillgängliga färger av täljsten inkluderar vit, grön, grå, brun, svart, rosa och gult. Täljsten kan lyftas med en mejsel, men vissa moderna skulptörer välja att använda elverktyg. Färdiga produkter har en oljig konsistens, vilket förmodligen bidrog till den rock som heter "täljsten." Enligt Green Mountain täljsten är materialet burn och fläcktålig, vilket gör det ett idealiskt alternativ till marmor och granit i heminredning projekt. Täljsten priser en en på den materiella hårdhet skalan, vilket gör det en av de mjukaste snida stenarna tillgängliga.

Asiatisk ursprung

Den äldsta identifierbara täljsten skulpturer datum tillbaka mer än 3000 år, enligt webbplatsen stor konst. Den äldsta identifierade täljsten hantverk där tillverkade av hantverkare i China. Experter tror att konstverk gjorda av täljsten har överlevt genom århundraden eftersom fukt inte orsakar stenarna för att bryta ner. Mingdynastin, som varade från 1368 till 1644, såg höjden av täljsten produktion i Kina. Täljsten blev standarden som jade priserna steg, vilket gör det för dyrt för många konstnärer.

Spridit sig till Europa, Afrika och Mellanöstern

Från dess början i Kina, konsten att arbeta med täljsten spridda över hela världen. Det kretensiska folket i antikens Grekland används täljsten stämplar och kärl. Vikingarna använde täljsten carving färdigheter i mycket av deras smycken. I Afrika producerade skulptörer i Zimbabwe många täljsten skulpturer. Höjden av Zimbabwes täljsten produktion var mellan 11 och 16-talen. Täljsten ristningarna var också en populär konstform i Iran. Av 1600-talet hade fastlandet européerna börjat skapa täljsten konstverk. Hantverkare började använda det i hantverk och det nådde sin höjd av popularitet under Art Deco-perioden på 1920-talet och 1940-talet, enligt stor konst.

Alaskan sniderier

Ungefär samtidigt täljsten skulptera nådde dess popularitet i Europa, började Inuit stammar handel täljsten konstverk med de vita nybyggarna i Kanada och USA. Många av dessa infödda hantverkare hade tidigare arbetat med whale ben eller valross ivory att producera deras kulturella hantverk. När populariteten av täljsten carving bland inuiterna stammar växte under 1940- och 1950-talet införde Hudson Bay företaget sandpapper till lokala hantverkare. Enligt webbplatsen Najuqsivik samhället var företaget intresserade av kommersiellt utveckla konstnärer och sälja sitt arbete.

Historiska användningsområden

Konsten var inte bara historiska syftet för gruvdrift täljsten. I det antika Kina används hantverkare stenen för att skapa rätter, köksredskap och vaser. I Europa gör människor fortfarande traditionell skandinavisk matlagning krukor med täljsten. Enligt Green Mountain täljsten hemsida använde koloniala bosättare av nya England täljsten på deras spis härdarna, att göra sänkor och göra bänkskivor.

Moderna användningsområden

Moderna konstnärer, däribland medlemmar av inuiterna stammar, fortfarande använda täljsten för att producera vackra skulpturer. Täljsten serverar inte bara konst, som ett alternativ till marmor eller granit. Det kan vara en del av kök och badrum design på sänkor, räknare och ugnar. Den tjänar också som en liner för kaminer och murverk värmare, enligt Green Mountain täljsten.