mynewspapers.net

Herrarnas hattar på 60-talet

Herrarnas hattar på 60-talet


Under 1960-talet uppstod en generationsklyfta i stilar av Herrarnas hattar. Några formella hattar fortsatte att bäras av män i arbetsför ålder, medan huvudbonader av den yngre generationen tenderade att vara del av en större mode eller politiskt uttalande. Sammantaget blev hatten dock mindre allestädes närvarande än den hade varit på 1950-talet. (Se referens 1.)

Keps

Herrarnas hattar på 60-talet


Tillverkad av mocka, filt eller Manchester, var fisherman's-stil keps en återgång till Beatnik förflyttning av 1950-talet, exemplifieras av Jack Kerouac "På vägen." Det var typiskt slitna med mocka eller fårskinn jacka. Det nått höjden av sin popularitet i mitten av 1960-talet. Popstjärnor som John Lennon och Donovan bar dem, men det kommer att för evigt förknippas närmast med Bob Dylan, som lekte en på omslaget till sitt debutalbum.

Bredbrättad hatt

Herrarnas hattar på 60-talet


Bredbrättad hatt kom in i sin egen under den psykedeliska eran. Den kan bäras med hip föremål som mock-Regency tunikor med upphöjda krage, böljande siden skjortor och pälsar. Kanske bäst mindes bredbrättad hattar är idag de bärs av Jimi Hendrix i samförstånd, som livade pannband med fjädrar och Native American pärlor. En annan stor exponent var Sly Stone av Sly och the Family Stone.

Beret

Herrarnas hattar på 60-talet


Kubanska revolutionära Che Guevara förvandlat den ödmjuka beret till en stilikon. Som flower-power gav vika för en mer militant humör, antogs beret av blivande revolutionärer i många länder. I Storbritannien, skulle en bekämpa jacka från armén och marinen överskott butik och en Che Guevara T-shirt slutföra utseende. Det blev särskilt förknippad med Black Panther rörelsen i USA, och det orsakat kontroverser när bars den av några afro-amerikanska idrottare i OS 1968 i Mexico.

Fedora

Herrarnas hattar på 60-talet


I Amerika, fedora, med dess nöp krona och hängande brätte, fortsatt populära med den genomsnittliga familj man åtminstone fram till mitten av 1960-talet. Under åren krympte brädden i storlek, minska dess användning som ett praktiskt skydd från väder och vind.

Plommonstopet

Herrarnas hattar på 60-talet


"bowler" noterades för sin hårda krona och hoprullade brädden. Det var fortfarande populär i affärskretsar i Storbritannien i början av decenniet. I slutet av 60-talet, var det sällan sett utanför den kvadrat mil av Londons finansdistrikt.