mynewspapers.net

Hemgjord UV-bläck

Hemgjord UV-bläck


Den synliga spectrumen--färger ljus vi kan se med blotta ögat--är bara en liten kil av hela skalan av det elektromagnetiska spektrumet. Strax bortom sina gränser på vardera sidan är färger som andra djur kan se men som är osynliga för människor utan särskild utrustning. Ljusvågor bara lite för lång för oss att se i det ultravioletta området. Ett antal gemensamma material fluorescerar när tända under UV, eller så kallade svart ljus.

Hushållens material

Hemgjord UV-bläck


En av de enklaste fluorescerande färger som kan användas som en UV-bläck är en blandning av den indiska gurkmeja, blandat med tvättsprit. Gurkmeja är den pulvriserad rot som vanligen används i curry och också den ingrediens som ger gul senap dess ljusa gula färg. Bläck, som är synligt gult i normalt ljus, görs genom att blanda en tesked gurkmeja med ett uns eller två av isopropylalkohol, lägga en tesked i taget under omrörning kraftfullt tills det rinner lätt. Det lyser i UV-belysning ljus gul-grön. Hushålls blekmedel och färg-safe blekmedel alternativ kan också användas som osynliga bläck som visas under svart ljus

Bläck från medicin

Hemgjord UV-bläck


En annan, något mindre vanlig ingrediens för att göra UV-bläck hemma, men en som är osynlig i normal belysning, är kinin--ingrediensen i tonic vatten som ger den dess tart-bitter smak. Kinin sulfat tabletter föreskrivs vanligen för behandling av malaria, bland dess medicinska användningsområden. Kinin kan köpas från kemiska utbudet hus också. För att göra bläck från tabletterna, mala tre tabletter innehållande minst 200 mg av läkemedlet för varje uns av bläck, lösa upp pulvret i vatten. Tillsätt försiktigt svavelsyra, några droppar i taget, tills bläcket slutar fluorescerande ljusare.

Professionellt bläck

Hemgjord UV-bläck


En UV-bläck som är osynlig i normal belysning kan göras med ett optiskt vitmedel--en ingrediens som används i tvättmedel för att göra färgade tyger visas ljusare. En gemensam stilben är bistriazine derivata, säljs kommersiellt som Leucophor BSB flytande. Det används som en ljusnande agent för papper, plast och andra textilier. Leucophor är tillgänglig från industriella kemiska leverantörer, däribland euron-Dragon GmbH, Zhejiang Hongda Chemicals Co. Ltd., Clariant International AG och andra. Receptet är 1,5 delar Leucophor pulver till 98.5 delar destillerat vatten. Bläck lyser klarblå i svart ljus.